У навчально-методичному центрі проводять психологічні тренінги від ЮНІСЕФ та в межах кампанії «Ти як?»

Навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психологічної допомоги та психосоціальної підтримки працює вже майже місяць.

Зокрема, тут тренери розповідають, як фахівцям соціальних служб комунікувати з ветеранами, як надавати першу психологічну допомогу, як підтримати дітей у часи невизначеності, як долучати до програм та проєктів людей з відповідним життєвим досвідом тощо.

Як розповіла заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, завдяки створенню цього центру в регіоні підвищують рівень надання психосоціальної підтримки населення.

«Загалом у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативи першої леді Олени Зеленської, на базі Харківського обласного центру соціальних служб відкрито низку установ. Зокрема, це і регіональна психологічна служба, і центр психологічної допомоги дітям. Саме завдяки розвитку нашої психологічної служби і створили навчально-методичний центр. Кожен з цих закладів працює за окремим напрямком, що дозволяє охопити різні категорії населення», – прокоментувала Віта Ковальська.

Так, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лілія Зотова для представників Департаменту соціального захисту населення ХОВА провела тренінг, присвячений роботі з ветеранами російсько-української війни.

«Під час тренінгу розбирали вправи, які можуть використовувати працівники соцзахисту, якщо вони зіткнулися з панічною атакою чи агресивною реакцією. Ці вправи можна навіть виконувати в повсякденному житті, коли вам стає тривожно чи чогось злякалися. На сайті «Ти як?» є аптечка самодопомоги, де наведено великий перелік вправ», – зазначила Лілія Зотова.

Також за ініціативою ЮНІСЕФ у центрі для працівників соціальної та освітньої сфери, сфери охорони здоров’я, служби у справах дітей провели тренінг щодо залучення людей з життєвим досвідом до розробки обласних програм, проєктів та заходів. Національна консультантка ЮНІСЕФ в Україні з розвитку соціальних послуг Ірина Єременко наголосила, що це перші та унікальні навчання, які відбуваються в регіоні.

«Для того, щоб врахувати всі нюанси, які є надважливими для людей, маємо спільно з ними бути включені в процес. Адже фахівець, яким би професіоналом не був, не здатний розуміти весь спектр проблем. Одним із прикладів є залучення дітей до розробки програм для дітей і про дітей або для молоді. За цієї технологією можуть брати участь люди з будь-яким життєвим досвідом: ветерани, сім’ї ВПО, особи з інвалідністю та інші», – додала Ірина Єременко.