Діяльність військово-лікарських комісій розглянули на засіданні робочої групи «Прозорість і підзвітність»

У заході взяли участь заступники начальника ХОВА Роман Семенуха й Олена Логвинова, очільники закладів охорони здоров’я регіону та правоохоронці.

Олена Логвинова наголосила, що в межах мобілізаційної кампанії на Харківщині особлива увага приділяється роботі закладів охорони здоров’я, залучених до проведення військово-лікарських комісій.

«Наразі у Харківській області працює 42 постійно діючі військово-лікарські комісії. Уся діяльність медпрацівників, які задіяні до проведення ВЛК, цифровізується та чітко фіксується. На цьому під час робочої онлайн-наради наголосив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Відповідно, кожен керівник медзакладу регіону несе персональну відповідальність за порушення встановлених правил та норм чинного законодавства нашої держави», – сказала Олена Логвинова.

Будь-які порушення в системі роботи військово-лікарських комісій будуть виявлятися та передаватися до правоохоронних органів, зауважив Роман Семенуха.

«Є нагальна потреба до кінця поточного тижня провести робочі наради з трудовими колективами закладів охорони здоров’я Харківської області. Під час таких заходів необхідно донести до відповідних медпрацівників інформацію про кримінальну та адміністративну відповідальності за неправомірні дії в процесі роботи військово-лікарських комісій. Про результати проведення нарад – проінформувати керівництво Департаменту охорони здоров’я ХОВА», – наголосив Роман Семенуха.

Впродовж року в регіоні зареєстрували 14 кримінальних проваджень щодо 21 правопорушення у сфері діяльності військово-лікарських комісій. З них 4 – було скеровано до суду.  Про це повідомив начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

«Виявлені правопорушення стосуються як медпрацівників закладів охорони здоров’я, так і службовців Територіальних центрів комплектування, військово-лікарських комісій та медико-соціальної експертизи. Здебільшого правопорушення, які ми фіксуємо, підпадають під дію статті 369-2 (зловживання впливом), 366 (службове підроблення), 358 (підроблення документів) КК України», – розповів Сергій Болвінов.

Напрямок попередження та протидії правопорушенням у сфері військово-лікарських комісій під час мобілізаційної кампанії в регіоні є одним із пріоритетних у правоохоронних органів Харківської області, наголосив начальник слідчого управління.