ВІЛ-інфекція та СНІД: попереджений та захищений

Щороку на початку грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом як заклик до соціальної терпимості, символ солідарності із ВІЛ позитивними. Сьогодні масштаби поширення вірусу імунітету людини набули глобального характеру і постають реальною загрозою соціально-економічного розвитку більшості країн світу.

05.12.2019 року фахівці Красноградського центру соціальних служб для сім’ї, дітей й та молоді прийняли участь у профілактичному заході присвяченому до Всесвітнього дня боротьби із СНІДом і, який відбувся в Красноградському коледжі Комунального закладу “Харківська гуманітарно-педагогічна академія” Харківської обласної ради із метою розширення інформації щодо Віл – інфекції та СНІДу.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це важлива нагода для підняття поінформованості молоді, широких верств населення про проблеми ВІЛ/СНІДу, проблеми людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, звільнення від наркотичної та алкогольної залежності.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка була задумана як символ співчуття, підтримки і надії на майбутнє без СНІДу.

ВІЛ-інфекція – це соціально небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), довготривалого переживання ВІЛ в лімфоцитах, макрофагах  та клітинах нервової тканини. Хвороба характеризується прогресуючою дисфункцією імунної, нервової, лімфатичної та ін. систем організму. Відповідно до сучасних уявлень ВІЛ-інфекція відноситься до невиліковних хвороб, має тривалий хронічний перебіг і, в разі відсутності  ефективної терапії, закінчується смертю хворого.

На сьогодні ВІЛ-інфекція поширена по країнам усіх континентів і її поширення в світі носить назву пандемії ВІЛ/СНІДу, а в Україні розвивається епідемія ВІЛ/СНІДу. В країні зареєстровано понад 170 тис. ВІЛ-інфікованих, але за підрахунками експертів про свій ВІЛ-статус знає лише третина інфікованих; загальна кількість людей,  які живуть з ВІЛ в Україні, сягає 377 600. СНІДом. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Одеська, Дніпропетровська, Миколаївська, Київська, Чернігівська та Харківська області.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту. Комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом (ВІЛ) імунної системи.

Головною характерною рисою СНІДу є відсутність специфічних симптомів. Він проявляється через безліч інфекцій і захворювань, що виникають внаслідок руйнування багатьох структур організму, особливо імунної системи.

 ВІЛ – інфекція передається:

  1. Статевим шляхом.
  2. Під час переливання крові, пересадки органів.
  3. Через медичний інструментарій.
  4. Через плаценту.
  5. Під час проходження через родові шляхи інфікованої матері.
  6. Через грудне молоко.

 ВІЛ-інфекція не передається:

  • При спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні
  • У лазні та сауні
  • Підчас поцілунків
  • Обіймах та рукостисканні
  • При чханні та кашлі
  • Через поручні, дверні ручки, столи, стільці
  • При укусах комарів чи інших комах.

Як виявити ВІЛ:

ВІЛ  неможливо визначити за зовнішнім виглядом.  Фахівці стверджують, що кожна друга ВІЛ-інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Від моменту зараження ВІЛом до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. Виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові на ВІЛ.

Результати аналізу можуть бути позитивними (ВІЛ-позитивний статус, що означає наявність вірусу імунодефіциту в організмі) або негативними (ВІЛ-негативний статус, антитіл до ВІЛ не виявлено). Однак навіть при негативному статусі слід пам’ятати про «період вікна» – час з моменту інфікування до можливості виявити вірус становить 3-6 місяців. Тому лікарі рекомендують зробити повторний аналіз через 3 і 6 місяців після можливого зараження.

Як захистити себе від ВІЛ/СНІДу

Найчастіше – у понад 70% випадків – ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Тому фахівці рекомендують використовувати презервативи, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність.

Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци і голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались.

ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають кесарів розтин та рекомендують штучне вигодовування.

         Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ, які звертаються, антиретровірусною терапією (АРТ). Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя.

Телефон Довіри (безкоштовно):

0-800- 500-45-10

Не дай СНІДу зупинити твоє життя!!!