У закладах з масовим перебуванням людей на Харківщині проведуть протипожежні навчання

Питання перевірки пожежної безпеки в області обговорили під час засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Перевірити пожежну безпеку соціально значущих об’єктів доручив Президент України Володимир Зеленський. На Харківщині відповідні заходи вже розпочалися. 7 грудня голова ХОДА Олексій Кучер особисто разом з керівництвом ДСНС відвідав заклади з масовим перебуванням людей у місті Лозова.

До 10 січня 2020 року в регіоні планують перевірити всі дошкільні заклади, загальноосвітні школи, заклади культури, гуртожитки, заклади охорони здоров’я, соцзахисту, державні об’єкти транспортної інфраструктури.

Члени регіональної комісії звернулися до керівників районів області з дорученням особливу увагу звертати на об’єкти, які мають понад 3-х поверхів або містять дерев’яні елементи конструкції.

«Також особливу увагу слід приділити закладам, в яких цілодобово перебувають люди, – підкреслив директор Департаменту цивільного захисту ХОДА Павло Пономаренко. – Як зазначив голова ХОДА Олексій Кучер, у питаннях контролю за діяльністю цих закладів повинні брати участь і депутати місцевих та обласної ради. Підрозділам ДСНС при проведенні перевірки – прохання: звернути увагу на реальність виконання заходів протипожежної безпеки».

У свою чергу, начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Олександр Волобуєв звернувся до голів РДА та ОТГ з проханням не чекати на перевірки, а проводити позачергові заходи – навчання обслуговчого персоналу, опрацювання питань евакуації, тренування з оповіщення.

«Досвід показує, що успіх гасіння пожежі й рятування людей залежить від правильних першочергових дій обслуговчого персоналу та оперативності й знання об’єкту пожежно- рятувальними підрозділами. З середи почнуться перевірки й тренувальні навчання, які відбудуться, наприклад, у ХНУ ім.В.Н. Каразіна та на інших об’єктах», – повідомив Олександр Волобуєв.

Довідка. За даними начальника управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Харківській області Сергія Колосовського, зараз в області на обліку перебувають 3849 об’єктів з масовим перебуванням людей. Протягом 5 останніх років на території області виникло 50 пожеж на цих об’єктах (з них 21 – у гуртожитках).

«Протягом 2019 року співробітниками Головного управління організовано та проведено планові та позапланові перевірки дотримання вимог законодавства в сфері техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту на об’єктах зазначеної категорії. За допущені порушення 3957 відповідальних та посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. До адміністративного суду було спрямовано 72 звернення щодо застосування заходів реагування у вигляді повної або часткової зупинки експлуатації об’єктів», – наголосив Сергій Колосовський.