Красноградський районний центр зайнятості реорганізовано шляхом приєднання до Харківського обласного центру зайнятості та створено Красноградську районну філію

Про це повідомила заступник директора – начальник  відділу організації працевлаштування населення Красноградської районної філії Харківського ОЦЗ Ольга Табачник  на щотижневій апаратній нараді, яка відбулася 06 серпня поточного року у райдержадміністрації під головуванням першого заступника голови Валерія Кицюка.

Доповідач зазначила, що в результаті реорганізації всі фінансові питання, нарахування допомоги по безробіттю, фінансування активних програм зайнятості та таке інше проводиться на рівні області. На рівні району залишилося виконання всіх функцій та завдань, що пов’язані з реалізацією державної політики у сфері зайнятості населення.

За 7 місяців 2018 року до Красноградської районної філії Харківського обласного центру зайнятості звернулось 2034 громадян (за 7 місяців 2017 р. – 1753 чол.), одержали статус безробітного 1534 особи (за 7 місяців 2017р. – 1533 чол.), з них 759 чол. – це жінки (49,5%), а 591 особа – це молодь у віці до 35 років (38,5%).

Протягом січня-липня 2018 року на обліку в Красноградській районній філії ХОЦЗ перебувало 628 безробітних мешканців села (що складає 40,9% від загальної кількості безробітних).

Рівень офіційно зареєстрованого безробіття станом на 01.08.2018 склав 1,44 % (на 01.08.2017 складав 1,60%).

Програмою зайнятості населення Харківської області на період до 2020 року (далі – Програма), яка затверджена рішенням сесії Харківської обласної ради від 1 березня 2018 року № 663-VІІ встановлені планові показники по реалізації державної політики зайнятості для кожного району окремо.

Всі показники за 7 місяців 2018 року по Красноградській районній філії виконано в повному обсязі, а саме:

  • працевлаштовано за сприянням служби зайнятості – 1061 особа, в тому числі 16 осіб з компенсацією роботодавцю ЄСВ
  • залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру – 525 безробітних осіб та 5 студентів у вільний від навчання час
  • охоплено системою професійного навчання за направленням служби зайнятості – 252 безробітних
  • надано профорієнтаційних послуг 1532 безробітним

Ще одним з пріоритетних напрямків діяльності державної служби зайнятості це робота по реалізації пілотного проекту «Рука допомоги», відповідно до  постанови Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 №1154 «Про реалізацію пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб». Робота по даному проекту проводиться спільно з Управлінням праці та соціального захисту населення. З початку 2018 року 22 особи подали відповідні заяви про участь у пілотному проекті:

  • 13 осіб – шляхом сприяння  працевлаштуванню, в тому числі на нові робочі місця;
  • 5 осіб – шляхом участі у громадських або інших роботах тимчасового характеру;
  • 4 особи – шляхом отримання безвідсоткової фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності.

 

В результаті проведеної роботи 7 учасників пілотного проекту «Рука допомоги» були працевлаштовані за направленням служби зайнятості, 1 чол. – проходить стажування безпосередньо на робочому місці з подальшим працевлаштуванням, 7 – чол. залучені до участі громадських або інших роботах тимчасового характеру. Пошук підходящої роботи для інших учасників продовжується.

Крім того, з початку реалізації пілотного проекту, а саме з липня 2017 року скористались нагодою отримати безвідсоткову фінансову допомогу двоє мешканців Красноградського району, які мали статус безробітних та перебували на обліку в центрі зайнятості. Вони самореалізували себе у сільському господарстві.

Що стосується змін, які відбулися в реалізації проекту «Рука допомоги», то в 2018 році для забезпечення роботою учасників пілотного проекту, зокрема шляхом створення для них нових робочих місць, фінансова допомога надається суб’єктам господарювання.

Фінансова допомога надається одноразово шляхом оплати витрат на закупівлю обладнання та матеріалів для організації підприємницької діяльності, передбачених бізнес-планом.

Розмір фінансової допомоги не може перевищувати 40 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на початок відповідного року (у 2018 році – близько 70,0 тис. грн).

На сьогоднішній день Красноградською районною філією проводиться роз’яснювальна робота з суб’єктами господарювання, але поки ще бажаючих отримати фінансову допомогу не виявлено. Проблемні питання, які виникають в ході цієї роботи це висока вартість створених робочих місць, та досить складна категорія осіб для працевлаштування.