Двомісячник з укладання колективних договорів

В Красноградському районі у лютому-березні проведено двомісячник з укладання колективних договорів. На підприємстві було проведено збори трудового колективу щодо підведення підсумків виконання умов колективних договорів у 2017 році та укладання нових колективних договорів на 2018 рік. В ході проведення двомісячника начальником управління було прийнято участь у зборах трудового колективу в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Ранок».

В Красноградському районі за статистичними даними налічується 427 підприємств, установ та організацій, з яких 140 економічно-активні та здійснюють свою діяльність на території Красноградського району, укладено 95 колективних договорів, відсоток охоплення колективно-договірним регулюванням становить 68,0 %.

Ряд підприємств, що являються філіями, не укладають окремий колективний договір, а керуються колективними органами вищої організації: філія «Красноградське ДЕП»ДП «Харківський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», філія управління будівельних монтажних робіт «Укргазспецбудмонтаж», ПАТ «Укргазвидобування» ФБУ «Укрбургаз»та інші.

Керівникам та представникам трудових колективів 20 підприємств, організацій та установ Красноградського району було направлено рекомендаційні листи  про укладання у новій редакції в зв»язку із закінченням їх строків дії або перезаключення (внесення змін та доповнень) до колективних договорів.

Зареєстровано за період двомісячника 21 колективний договір, з них 3 зареєстровано з зауваженнями. Положення містили зобов»язання, що суперечили вимогам чинного законодавства щодо законодавства з питань оплати праці,  законодавства з питань охорони праці.

Управлінням пропонувалося внесення доповнень до колективних договорів з метою задоволення духовних потреб населення та зацікавленості молоді.

Управління праці та соціального захисту населення наголошує, що колективний договір об’єднує в собі риси договору і нормативно-правового акта. Сьогодні це найважливіший локальний нормативно-правовий акт, що визначає умови праці, умови оплати праці, соціальної гарантії для працівників на підприємстві, установ та організацій. Разом з тим це не тільки правовий акт, але й акт правового партнерства на рівні підприємства між працівниками і власником або уповноваженим ним органом, результат узгодження їхніх інтересів.