У Молодіжному центрі відбувся тренінг на тему «Протидія торгівлі людьми»

10-11 квітня 2018 року із залученням Харківської міської організації Міжнародної організації «Жіноча громада» в приміщенні Молодіжного центру проведено мільтидисциплінарний тренінг для представників суб’єктів взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми на тему: «Протидія торгівлі людьми, ідентифікація постраждалих та робота з ними» В тренінгу прийняли участь 25 представників відповідальних суб’єктів взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми Красноградського району, а саме: –         Управління праці та соціального захисту населення; –         Красноградський районний центр зайнятості; –         Красноградський відділ поліції ГУ НП у Харківській області; –         Красноградська ЦРЛ; –         КЗОЗ «Центр первинної медико – санітарної допомоги»; –         Відділ освіти Красноградської районної державної адміністрації; –         Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Красноградської районної державної адміністрації;

  • Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • Служба у справах дітей Красноградської районної державної адміністрації;
  • Молодіжний центр Красноградської районної державної адміністрації;
  • Сектор культури і туризму Красноградської районної державної адміністрації;
  • Міська рада Красноградського району;
  • Вищі навчальні заклади;
  • Уповноважені особи сільських рад

На семінарі-тренінгу, тренерами було наголошено, що таке  «Протидія торгівлі людьми»: визначення, масштаби торгівлі людьми, які бувають форми торгівлі людьми, причини торгівлі людьми, а також було переглянуто відеофільм «Життя на продаж». Відповідальні суб’єкти  мали змогу більше дізнатись про правила безпечної міграції, переглянувши документальний фільм «Життя на продаж».          Після перегляду відефільму відповідальні суб’єкти брали активну участь в обговоренні щодо розуміння суті «торгівля людьми»; основних причин та форм сучасного рабства; шляхів запобігання потрапляння в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми. Крім того, висловлювали власне ставлення до торгівлі людьми як порушення прав людини та ганебного явища сучасності.  На їх думку, українці потрапляють у рабство в основному через злидні, відсутність роботи,  наївне уявлення про райське життя за кордоном тощо. Інколи потерпілими від торгівлі людьми стають чоловіки, проте значну частину живого «товару», що експортується до Європи та Азії, складають саме громадянки України (при цьому усе менше жінок у віці за 35 років, а більше молодих – 15-19 років вивозяться для роботи, що свідчить про тенденції до омолодження цього ганебного бізнесу і дитячого рабства).

Суб’єкти моделювали варіанти безпечної та конструктивної поведінки в ситуаціях ризику стати «живим товаром», як виявити, допомогти постраждалим від торгівлі людьми та повноваження взаємодії суб’єктів.

Після дводенного тренінгу в обговоренні відповідальні суб’єкти взаємодії у сфері протидії торгівлі людьми,  зробили висновок, що найкраща протидія – це поінформованість людей. І такі прості речі як перевірка інформації про майбутню роботу та її умови за кордоном, іноді можуть вберегти життя. По закінченню тренінгу  учасники отримали сертифікат, який засвідчує, що пройшли навчання на семінарі-тренінгу «Протидія торгівлі людьми: ідентифікація постраждалих осіб і робота з ними» за Програмою Міністерства соціальної політики України, затвердженою наказом від 16.08.2013 № 508, в рамках виконання проекту «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні».