Про результати ревізії бюджету Красноградського району

Відповідно до Плану контрольно-ревізійної роботи Північно-східним офісом Держаудитслужби наприкінці 2016 року було проведено ревізію бюджету Красноградського району за 2013-2016 роки, під час якої контрольними заходами було охоплено районну державну адміністрацію, фінансове управління РДА та відділ освіти райдержадміністрації.

Під час проведення контрольних заходів фахівцями Північно-східного офісу Держаудитслужби встановлено порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 1035,1 тис. грн, в тому числі: недоотримання фінансових ресурсів — 495,3 тис. грн, нецільове використання бюджетних коштів — 73,7 тис. грн та незаконні витрати — 314,3 тис. гривень.

Ревізія бюджету Красноградського району висвітлила ряд проблем та недоліків. Так, районною радою впродовж дослідженого періоду на прохання комунальних підприємств надавався дозвіл на отримання 100% орендної плати для власних потреб без визначення будь-якої мети, суми та напрямків використання орендної плати підприємствами. Це призвело до недоотримання загальним фондом районного бюджету доходів у сумі 432,2 тис. гривень.

Також протягом 2013-2015 років районним бюджетом недоотримано міжбюджетних трансфертів у розмірі 151,8 тис. грн від Кегичівського, Зачепилівського та Сахновщинського районів на проведення флюорографічного обстеження пересувним флюорографом Красноградської центральної районної лікарні та надання медичної допомоги населенню зазначених сусідніх районів, які не є незаконними видатками. На здійснення цих заходів використовувались кошти державної медичної субвенції, які були розраховані фінансовими нормативами бюджетної забезпеченості на мешканців та кошти бюджетів Красноградського району.

Також були виялені порушення  під час ревізій фінансово-господарської діяльності у відділі освіти РДА та в районній державній адміністрації.

Так, під час ревізій встановлено факти оплати за завищеною вартістю та в завищених обсягах виконаних ремонтних робіт (118,1 тис. грн), покриття за рахунок загального фонду районного бюджету видатків, які мають здійснюватися за рахунок спеціального фонду бюджету (99,5 тис. грн), нецільового використання освітньої субвенції на оплату комунальних послуг (73,7 тис. грн), незаконних виплат по оплаті праці з нарахуваннями (44,2 тис. грн), недоотримання власних надходжень (42,8 тис. грн), зайвих виплат бюджетних коштів унаслідок завищення обсягу наданих комунальних послуг (35,7 тис. грн) тощо.

За наслідками ревізій відшкодовано порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 277,6 тис. гривень. Також за допущені порушення законодавства з фінансових питань 23 посадові  особи притягнуто до адміністративної відповідальності. А за порушення вимог бюджетного законодавства перевіреним об’єктам контролю зупинено операції з бюджетними коштами.

Про результати ревізії повідомлено органи прокуратури.

Прес-центр Північно-східного офісу Держаудитслужби