«Ми готові підтримати українців, яких біда змусила покинути свої домівки»

На цьому наголосив голова районної державної адміністрації Євген Третяков, коментуючи виконання доручення обласної державної адміністрації щодо підготовки до прийняття евакуйованих мешканців Авдіївки, яка нині потерпає від обстрілів російських агресорів.

Ситуація на сході країни залишається напруженою. Обстріли позицій наших військових і мирного населення не вщухають, змінюється лише їхня інтенсивність та напрям руху. Наприкінці січня найгарячішою точкою на мапі проведення антитерористичної операції стала Авдіївка.

Кілька днів місто залишалося без електроенергії, вода подавалася до осель мешканців почасово, були проблеми з теплопостачанням. У населеному пункті працюють пункти обігріву, надання гуманітарної допомоги та організації гарячого харчування. На випадок масованих обстрілів населеного пункту передбачається масова евакуація населення.

—Звичайно, хочеться, аби ситуація в Авдіївці стабілізувалася і люди залишилися у своїх домівках, — переконаний очільник району Є. Третяков. — Але якщо наші співвітчизники змушені будуть шукати тимчасове пристанище, ми готові їх прихистити і забезпечити всім необхідним. Красноградщина вже зараз може прийняти 410 громадян — як це і передбачалося дорученням ХОДА.

У районі створено місцевий оперативний штаб для вжиття невідкладних заходів щодо підготовки до прийняття евакуйованих. Із цього питання було проведено позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

До роботи активно долучилися відділ освіти РДА та 13 навчальних закладів району, як у місті, так і в сільській місцевості. Саме в освітніх установах, які забезпечені системами життєзабезпечення: опаленням, водопостачанням, електропостачанням, харчоблоками, і мали б розташуватися представники донецького регіону. Надати їм необхідну підтримку готові й психологи відділу освіти.

Райдержадміністрацією також проведено роботу з сільськогосподарськими виробниками щодо забезпечення евакуйованого населення продуктами харчування. У медичних закладах створено запас лікарських засобів та перев’язувального матеріалу, підготовлено майже 100 ліжко-місць для шпитальних хворих та постраждалих у відділеннях, передбачено особливу організацію роботи фахівців різних напрямків тощо.

У посиленому режимі мали б працювати відділення Національної поліції у Красноградському районі, підрозділ ДСНС, військомат. та всі органи місцевого самоврядування.

Усвідомлення того, що варто бути готовими до різного розвитку подій, є в кожного керівника та мешканця району. І це найголовніше.