Як не стати жертвою інтернет-злочинців та долучитися до кібервійськ

Про це під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі розповіли офіцери Департаменту Кіберполіції Національної поліції України.

За словами начальниці сектору оперативного пошуку та партнерства у сфері інформаційних технологій Людмили Федорової, управлінням протидії кіберзлочинності в Харківській області проводяться всі необхідні заходи щодо превентивної діяльності та недопущення інтернет-злочинів.

«Війна стала підґрунтям для поширення шахрайських схем завдяки вразливому емоційному стану громадян. При цьому винахідливість шахраїв виходить за рамки вже знайомих українцям афер. Лише від пильності та обізнаності громадян залежить безпека користування веб-ресурсами», – наголосила Людмила Федорова.

Як наголошує поліцейська, корисну інформацію щодо протистояння інтернет-шахраям можна отримати на сайті Департаменту Кіберполіції НПУ.

Разом з тим повідомити про протиправні ресурси, які користуються фішинговими посиланнями, вимагають персональні дані або розповсюджують ворожу пропаганду, можна через телеграм-бот Кіберполіції «STOPRUSSIA | MRIYA». Основна мета каналу – комунікація між волонтерами та кіберполіцейськими, приєднуючись до боту, ви вступаєте до кібервійськ а також можете подати заяву про правопорушення.

«Працівники Кіберполіції перевіряють ці посилання і якщо вони є протиправними –  блокують їх. Це надає можливість іншим громадянам не потрапити у пастку зловмисників, а також виявити та притягнути до відповідальності організаторів та виконавців злочинних інтернет-схем», – говорить Людмила Федорова.

За даними заступника начальника 2-го відділу (протидії різновидам онлайн-шахрайств) Управління протидії кіберзлочинності в Харківській області ДКП НП України Івана Ярещенка, інтернет-шахраї, які вчинили злочини в умовах воєнного чи надзвичайного стану, отримають жорстке покарання – відповідні зміни до ст. 190 Кримінального кодексу України було внесено у серпні поточного року.

Найпоширенішими онлайн-шахрайствами, як наголошує поліцейський, є дзвінки шахраїв під виглядом працівників банків з проханням повідомити дані банківської картки, а також вимагання передплати за товар, який в результаті покупець так і не отримає.

Нові фішинг-схеми злочинці почали використовувати після повномасштабного ворожого нападу. Якщо раніше шахраї копіювали сторінки популярних інтернет- платформ для продажу й заволодівали онлайн-кабінетом довірливого покупця, то зараз вони цинічно використовують платформи міжнародних донорів, які допомагають отримати кошти ВПО та постраждалим від війни людям. Поліцейські просять бути обачними та перевіряти кожне потенційно небезпечне посилання.

Працівники Кіберполіції Харківщини спільно з колегами з інших областей припинили діяльність 7 скам-спільнот, які діяли на території Дніпропетровської, Харківської та Київської областей. Було затримано 20 осіб та проведено близько ста обшуків. При цьому, як наголошує Іван Ярещенко, майже половина із виявлених скам-груп були представниками країни-агресорки. Поліцейський запевняє, що всіх причетних до злочинів чекає законне покарання.