Монетизація дитячого оздоровлення за принципом «гроші ходять за дитиною»

9 травня 2023 року  прийнято постанову Кабінету Міністрів України №462 «Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек», «Український дитячий центр «Молода гвардія» і в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку вищої категорії, що містяться в Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей та розташовані в карпатському регіоні, за принципом «гроші ходять за дитиною» (далі – Постанова 462).

Відповідно до Постанови 462 на отримання послуги мають право діти з малозабезпечених сімей та які мають соціальних статус – «діти з інвалідністю» та/або «дитина з багатодітної сім’ї» віком від 7 до 18 років, що проживають і отримують допомогу малозабезпеченій сім’ї в одній із областей: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.

 

 

Як отримати кошти на оздоровлення дитини:

Отримати гроші на оздоровлення дитини можуть батьки або ті, хто їх замінює. Повідомлення про право отримати виплату приходитимуть у додаток “Дія”.  Використати гроші можна буде лише на придбання путівки в оздоровчий табір. Сума виплати — п’ять прожиткових мінімумів (14,165 тис грн).

 

Батьки (особи, що їх замінюють) дітей, які відповідають вищезазначеним критеріям, отримуватимуть сповіщення про право на отримання коштів для оплати послуг з оздоровлення та відпочинку електронним повідомленням.

Після отримання сповіщення необхідно звернутись до ПриватБанку та отримати картку зі спеціальним режимом використання, на яку будуть зараховані державні кошти у розмірі п’яти прожиткових мінімумів

Після отримання коштів перейти на сайт http://e-ozdorovlennya.ioc.gov.ua/mop/ у розділ «Пошук закладу» Необхідно поставити галочку біля «е-Оздоровлення (для власників спеціальних банківських рахунків)» та натиснути кнопку «Шукати»

Обрати заклад з переліку та натиснути «Подати заявку» Вказавши свої персональні дані натиснути кнопку «Перевірити в переліку»

Вказати дані про дитину, яку бажаєте оздоровити в обраному закладі, натиснувши “Обрати” та заповнити заявку

Перевірити вказані дані та знову натиснути «Подати заявку»

Зв’язатися із закладом або отримати зворотній зв’язок від закладу та узгодити всі потрібні питання.

Прибути в заклад у визначену дату та оплатити путівку спеціальною карткою отриманою в ПриватБанку.

       

З метою сповіщення та інформаційного супроводження сімей, що можуть скористатися  послугами з оздоровлення та відпочинку за принципом
«гроші ходять за дитиною»  до територіальних громад району надіслано переліки отримувачів,  дані в які відбираються щомісячно, до 15-го числа кожного місяця з Сегменту центрального сховища Міністерства соціальної політики України «Допомоги» (дані з АСОПД, які ви передаєте щомісяця на Центральне сховище) та з Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС), підсистеми «Єдиний соціальний реєстр» (ЄСР).

Інформація звіряється з декількох джерел, та по декількох умовах:

  1. Вік дитини 7 – 18 років на момент вибірки даних.
  2. У дитини є наявність категорії пільги «Дитина з багатодітної сім’ї», або особливість «Дитина з інвалідністю» (крім інв. з підкатегорією А);
  3. Сім’я, в якій є вищезазначені діти отримує допомогу малозабезпеченим сім’ям в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях;

Ці дані необхідні для сповіщення людей, які є в переліку про те, що вони мають право на послугу і можуть відкрити спеціальний рахунок в ПриватБанку для зарахування коштів.

Перевірити наявність отримувача в переліку можна за посиланням https://rstmo.ioc.gov.ua/mop/e-health