Питання стану надання соціальних послуг населенню заслухано на апаратній нараді РДА

На днях у райдержадміністрації під головуванням заступника голови райдержадміністрації Олександра Машка відбулася апаратна нарада за участі керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій.

На нараді директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградського району Людмила Тущенко проінформувала про стан соціального обслуговування та надання соціальних послуг громадянам.

Вона зазначила, що наразі у сфері надання соціальних послуг триває масштабна реформа, яка передбачає суттєві зміни в організації роботи соціальних служб. Змінюється  характер відносин з отримувачами соціальних послуг, працівниками, партнерами та іншими зацікавленими сторонами, приймаються нові документи, що регулюють зміст і процедури цих відносин. Відповідно, виникає потреба у зміні підходів до управління діяльністю соціальних служб.

До складу територіального центру входять 3 відділення:

  • відділення соціальної допомоги вдома;
  • відділення денного перебування (транспортна служба «Соціальне таксі» при відділенні денного перебування);
  • відділення організації надання адресної натуральної допомоги (пункт прокату засобів реабілітації при відділенні  організації надання адресної натуральної допомоги).

Станом на 01.12.2019  на обліку перебуває 1012 громадян, надано соціальні послуги 1107 громадянам.

Відповідно до Державних стандартів соціальних послуг відділення надає такі послуги:

  • догляд вдома (допомога у ведені домашнього господарства, допомога у самообслуговуванні, обробіток присадибних ділянок, допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами, допомогу в оформленні документів, внесення платежів, надання інформації з питань соціального захисту населення і т.д.)
  • паліативний догляд (допомога у ведені домашнього господарства, допомогу та навчання навичкам самообслуговування, допомога при пересуванні в приміщенні, сприяння в наданні медичних послуг, сприяння у транспортуванні, обробіток присадибних ділянок, допомогу в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами, допомогу в оформленні документів, внесення платежів, психологічну підтримку  і т.д.)

Розроблена програма навчання та розвитку професійних навичок персоналу соціального працівника /робітника.

Розроблені заходи по попередженню випадків шахрайства, насильства, нещасних випадків  з отримувачами соціальних послуг (особливо з одинокими).

Всі працівники мають відповідні посвідчення соціальних працівників територіального центру.

При відділенні денного перебування організовано та функціонують  декілька клубів активного довголіття  для громадян похилого  віку: «Вік живи – вік учись», «Самоварчик», «Ліра», «Світ навколо мене».

З метою організації надання соціально-педагогічної послуги  у відділенні створено «Університет третього віку» – це  інноваційна  послуга, яка  організовує  навчання, виховний та корекційний процес, дозвілля, спортивно-оздоровчої, технічної та художньої діяльності, а також залучення до роботи різноманітних закладів, громадських організацій, заінтересованих осіб.