ПРОФІЛАКТИКА  ГОСТРИХ КИШКОВИХ  ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань  та харчових отруєнь Держпродспоживслужба   рекомендує:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

Купуючи будь які харчові продукти у торгівельній мережі споживач  має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та  безпеку продукції.

  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  • При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
  • При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть  можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями