Управління праці та соціального захисту інформує

З метою забезпечення розвитку системи надання послуг з комплексної реабілітації прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 26.07.2018 №587 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006 р. №1686 і від 31 січня 2007р. №80».

Новими змінами врегульовано наступне.

  1. Внесені зміни в Додатки до програми в частині забезпечення прав, що гарантуються, зокрема, Конвенцією про права осіб з інвалідністю, на професійну реабілітацію осіб з інвалідністю, які досягли пенсійного віку.
  2. Відповідно до статті 17 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», статті 26 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, наказу Мінсоцполітики від 09.08.2016 № 855 «Деякі питання комплексної реабілітації осіб з інвалідністю», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України від 01.09.2016 за № 1209/29339 (зі змінами), реабілітаційними установами, що належать до сфери управління Мінсоцполітики та органів соціального захисту населення, з 2016 року проводяться активні заходи з реалізації державної політики щодо впровадження моделі комплексної реабілітації та попередження інвалідності (раннього втручання).

 У звязку з цим Порядок надання інвалідам, дітям-інвалідам і дітям віком до двох років, які належать до групи риску щодо отримання інвалідності, реабілітаційних послуг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 №80 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11.12.2013 № 921), потребував осучаснення.

Таким чином:

 розширено вікову категорію дітей, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, з двох до трьох років;

 замінено поняття «реабілітаційні послуги» поняттям «послуги з комплексної реабілітації (абілітації) у зв’язку з тим, що реабілітаційні установи з метою практичної реалізації Конвенції, Закону та інших підзаконних актів у цій сфері вже надають послуги з комплексно реабілітації (абілітації), ефективність яких доведено завдяки можливостям одночасного застосування різних видів реабілітаційних заходів, виходячи з реальних потреб кожного отримувача послуг;

збільшено для органів(установ), що приймають рішення про направлення(зарахування) отримувачів на комплексну реабілітацію(абілітацію), терміни опрацювання документів ( з трьох робочих днів до п’яти). Це сприятиме належному формуванню пакетів документів та забезпеченню їх детального аналізу;

 оптимізовано перелік документів для прийняття рішення щодо направлення та зарахування отримувачів на комплексну реабілітацію (абілітацію) шляхом зменшення кількості тих, що втратили актуальність, а також доповнення цього переліку документами, необхідними для реабілітаційного процесу.

Особливу увагу звертаємо на Виписку із медичної карти амбулаторного(стаціонарного)хворого(Форма №027/о,затверджена наказом МОЗ від 14.02.2012р. №110), яка передбачена переліко документів(для отримання послуг), замість Медичної довідки( лікарського консультаційного висновку Форма № 086/о), що раніше стосувалася тільки отримувачів, які потребували професійної реабілітації).

Відповідно до Порядку отримувач або його законний представник обов’язково подає Виписку №027/о незалежно від того, яких видів реабілітаційних послуг ( під час комплексної реабілітації/габілітації) потребує отримувач ( стосується осіб з інвалідністю, які досягли повноліття, дітей з інвалідністю(до 18 років), дітей віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності)». На сьогодні функціонують слідуючі установи :

Державна реабілітаційна установа „Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю „Мрія”;

Державна реабілітаційна установа „Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю „Пролісок” ;

Державна реабілітаційна установа „Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю „Промінь”;

Державна реабілітаційна установа „Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю „Галичина” ;

Державна реабілітаційна установа „Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю” ;

Державна реабілітаційна установа „Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю „Донбас” ;

Державна реабілітаційна установа „Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю „Поділля” .

Відповідно до законодавства послуги з реабілітації (абілітації) надаються на безоплатній основі особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, дітям віком до трьох років (включно), які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, з усіх регіонів України.

За більш детальною інформацією просимо звертатися до управління праці та соціального захисту населення за адресою: м. Красноград вул. Бельовська, 84., телефон для довідок : 7-23-27.

Чекаємо у зручний для Вас час.