Легальна зайнятість – запорука гідного рівня життя та належного соціального захисту

Проблема зайнятості в Україні є досить актуальною на сьогоднішній день, оскільки створює низку проблем як в соціальному, так і в економічному плані, а саме: скорочення купівельної спроможності населення, утрата платників для бюджету і персоналу для підприємств.

В районі, поряд із позитивними показниками ринку праці, відмічаються і негативні тенденції, зокрема: зменшення середньооблікової чисельності працівників, вимушена неповна зайнятість з економічних причин, трудова міграція.

Особливо небезпечним явищем для ринку праці залишається «тіньова» зайнятість. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») – явища, що, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули значних масштабів. «Тіньова зайнятість» набула найбільшого розвитку в торгівлі, громадському харчуванні, будівництві, на транспорті, в сфері надання різного роду послуг.

Інколи підприємства (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну («у конверті»). Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. Тільки ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. Більшість молодих людей не задумуються про стаж, пенсії, захист своїх прав відповідно до законодавства.

Отримання заробітної плати в «конверті» – це, перш за все, удар по пенсійних накопиченнях громадян, а відсутність запису в трудовій книжці і зовсім позбавляє працівників пенсійного стажу. Адже нарахування страхових внесків на обов’язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати. Крім того, у разі витрат на придбання, будівництво чи ремонт житла, навчання або лікування, громадяни, що отримують зарплату «в конверті», не зможуть отримати кредити потрібного розміру, або отримають зовсім інші суми, набагато менші.

У разі вивільнення у випадку скорочення чисельності або штату працівників, або ж при виникненні проблем зі здоров’ям, працівник не отримає компенсаційних виплат і оплати лікарняного листа, бо вони розраховуватимуться тільки з офіційної заробітної плати.

Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що:

  • вимагатимуть працювати понад норму, а то і без вихідних без додаткової оплати праці;
  • не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);
  • не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;
    • не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;
  • не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;
  • не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);
  • не буде права на охорону праці;
  • працівник не матиме змоги зареєструватись в центрі зайнятості як безробітний та отримати відповідну допомогу;
  • відсутність офіційних доходів може бути підставою для відмови у призначенні різного виду державної допомоги;
  • фахівця можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

Значно втрачають у виплатах, внаслідок отримання зарплат «в конвертах», майбутні мами, оскільки розмір допомоги з вагітності і пологів безпосередньо залежить від розміру офіційної зарплати.

Шановні роботодавці району! Закликаємо Вас зробити крок назустріч суспільству – легалізувати зайнятість населення та відмовитись від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить зняти, по-перше, соціальну напругу, а по-друге, дозволить громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Трудові відносини між роботодавцями і працюючими повинні будуватися на законодавчій основі, з дотриманням відповідних соціальних гарантій. Лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці.