Своєчасне проходження медичних оглядів запорука професійним захворюванням

Немало спірних питань виникає у фізичних осіб – роботодавців відносно необхідності обов’язкового проходження найманими робітниками медичних оглядів при прийомі на роботу і впродовж трудової діяльності. В Україні діють декілька законодавчих актів, відповідно до яких працівники певних професій і виробництв повинні при прийомі на роботу і впродовж трудової діяльності проходити за рахунок роботодавця обов’язкові медичні огляди.

Перелік професій, працівники яких підлягають медичним огляду, термін і порядок його проведення встановлюється Міністерством охорони здоров’я України за узгодженням з Державним комітетом України з нагляду за охороною праці. Порядок проведення медичних оглядів працівників затверджений наказом МОЗ України від 21.05.2007 р. № 246. Даний наказ містить в собі два переліки:

– Перелік шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища і трудового

 процесу, при роботі з якими обов’язків попередній (періодичні) медичний огляд працівників;

– Перелік робіт, для виконання яких передбачено обов’язковий попередній (періодичні) медичний огляд працівників.

У вказаних Переліках шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища і трудового процесу, а також робіт, при виконанні яких передбачений медичний огляд, приведені терміни періодичності проведення відповідних оглядів в лікувальному закладі з вказівкою спеціальності лікарів, що беруть участь в огляді працівників, лабораторні функціональні дослідження, а також медичні протипоказання.

Порядок № 246 розроблений у виконання ст. 17 Закону № 2694, визначає процедуру проведення попереднього ( під час прийому на роботу) і періодичних (упродовж трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба в професійному відборі, щорічному обов’язковому медичному огляді осіб у віці до 21 року.

Відповідно до п. 1.4 Порядку попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою:

– визначення стану здоров’я працівника і реєстрації початкових об’єктивних показників здоров’я і можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища і трудового процесу;

– виявлення професійних захворювань ( отруєнь ), що виникли на попередніх виробництвах, і попередження виробничо-обумовлених і професійних захворювань.

На підставі п. 1.5 Порядку періодичні медичні огляди проводяться з метою;

– своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних і виробничо-обумовлених захворювань у працівників;

– забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих і небезпечних виробничих чинників і трудового процесу;

– вирішити питання відносно можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих і небезпечних виробничих чинників;

– розробка індивідуальних і групових лікувально-профілактичних і реабілітаційних заходів працівникам, які віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику;

– проведення відповідних оздоровчих заходів.

Окрім наказу МОЗ України від 21.05.2007 року  № 246, для проходження медичного огляду працівниками при прийомі на роботу і в період трудової  діяльності роботодавцям необхідно керуватися:

– постановою КМУ «Про затвердження переліку професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов’язковим медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів і видачі особистих медичних книжок» від 23.05.2001 р. № 559;

– Постановою КМУ « Про затвердження Порядку проведення обов’язкових попередніх і періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних протипоказань по виконанню окремих видів діяльності, які можуть представляти  безпосередню небезпеку для особи, що здійснює цю діяльність, або оточення» від 27.09.2000 р.№ 1465.

Слід зазначити, що неповнолітні особи (до 18 років) при їх працевлаштуванні також в обов’язковому порядку проходять медичний огляд і надалі до 21 року щорічно підлягають обов’язковому медичному огляду.

На підставі ст.. 153 КЗпП на підприємствах, в установах і організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці. Такі ж вимоги поширюються на приватних підприємців, що мають найманих працівників. Забезпечення безпечних умов праці  покладається на власника.

Красноградське відділення УВД ФССУ  у Харківській області.