В Україні має бути створено окрему судову антикорупційну вертикаль. Президент

Це Петро Порошенко заявив під час зустрічі з колективом Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Шевченка.

«Базовим для старту судової реформи став закон, який також прийняла Верховна Рада – «Про судоустрій та статус суддів». Хочу нагадати, що то був також мій проект, внесений як невідкладний. І я своїми руками вписав до проекту норму про створення антикорупційного суду. І, до речі, кошти на фінансування антикорупційного суду в проекті бюджету на 2018 рік вже передбачено, повірте, теж невипадково», – підкреслив Президент.

Глава держави наголосив: «Нам дійсно всім потрібно, щоби всі суди в Україні були антикорупційними. Всі без виключення. Для цього ми з вами робимо реформу».

«Але має бути створено окрему суддівську антикорупційну вертикаль в складі окремого антикорупційного суду, касаційної інстанції – антикорупційної палати у Верховному суді України і, як визначить Верховна Рада, представництвами антикорупційного суду на місцях, щоб з Сєвєродонецька або із Закарпаття люди не вимушені були прямувати до однієї антикорупційної інституції», – заявив Петро Порошенко.

За його словами, зараз вже розроблено кілька законопроектів, хоча вони недосконалі і певною мірою то піар-проекти певних політичних сил, бо ключове слово – лише слово «антикорупційний суд». «Звичайно, всі «за». Але диявол – у деталях. І тому надзвичайно важливо зараз зібрати голоси під них у Верховній Раді», – зауважив він та додав, що під вже запропоновані законопроекти поки що неможливо знайти підтримку.

Петро Порошенко закликав Верховну Раду до роботи над узгодженим проектом закону. «Я хочу звернутися до парламенту з пропозицією негайно створити робочу групу чи то в комітеті з правової політики, чи то при Голові Верховної Ради, чи то міжфракційну групу. Це компетенція парламенту. І якнайшвидше напрацювати узгоджений законопроект, який здатний здобути підтримку всього складу Верховної Ради. Бо лише цей шлях є єдино можливим», – зазначив він.

За словами Президента, коли буде, так само як це відбувалось з проектом змін до Конституції, знайдений консенсусний законопроект, він має негайно бути презентований йому. Петро Порошенко наголосив, що проект повинен мати підтримку і владних, і коаліційних, і опозиційних фракцій. «Я наголошую, що готовий прийняти цей проект, спільно з групою завершити його опрацювання або, якщо я буду повністю згоден, – підтримати і внести від свого імені в український парламент як невідкладний», – запевнив Глава держави.

Водночас Петро Порошенка підкреслив, що в жодному разі не хотів би, щоб це питання використовувалося як предмет політичного піару чи політичних спекуляцій. «Бо річ не в тому, хто повісить на себе лаври. Питання – в створенні справді ефективного і незалежного судового органу, який спеціалізуватиметься на боротьбі з корупцією та допоможе пришвидшити розгляд справ проти корупціонерів. Ким би ці корупціонери не були викриті», – зазначив він.

Матеріал сайту

Харківської обласної державної адміністрації