Грип краще попередити

З настанням холодної пори року розпочинається епідемічний сезон з гострих респіраторних вірусних захворювань, в тому числі  грипу. Враховуючи сезонність захворювання,  щорічно в цей період відмічається поступовий ріст кількості звернень громадян до лікувальної мережі з симптомами  гострих респіраторних вірусних захворювань, такими як підвищення температури , біль в м’язах, нежить, риніт.

Захворіти на респіраторне захворювання  досить легко – достатньо проконтактувати з хворою людиною. Дана група інфекційних захворювань завжди характеризується масовістю ураження населення ,так як виділення  вірусу  в зовнішнє середовище відбувається повітряно-крапельним шляхом  – зі слиною та мокротою при нежиті, кашлі та розмові.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, через низьке охоплення вакцинацією проти грипу населення району на протязі останніх років, погіршення соціально-економічної ситуації в країні та враховуючи дані щодо агресивних штамів  вірусів грипу , які ймовірно циркулюватимуть в новому епідемічному сезоні, очікується збільшення кількості захворілих.

Теплий одяг, кутання від протягів, чай з лимоном, зазвичай не допомагають, так як грип – це вірусне захворювання попередити яке можна тільки специфічними методами профілактики. Тому лікарі  не сумніваються  – вакцинація є надійним способом захисту від грипу, яку можна зробити тільки на базі щеплювальних кабінетів лікувально-профілактичних закладів району.

До неспецифічних заходів профілактики  відноситься миття рук після перебування на вулиці, вживання калорійних харчових продуктів, вологі прибирання та провітрювання приміщень, прогулянки на свіжому повітрі, уникання місць скупчення людей.

Пам’ятайте, краще попередити захворювання ніж  потім його лікувати.