Красноградщина переймає німецький досвід з децентралізації

З метою активізації процесу об’єднання територіальних громад в РДА була організована зустріч представників органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу та громадськості Красноградського району з провідними експертами з даного питання, що діють в рамках Програми Німецького товариства міжнародного співробітництва.

Спеціально запрошений гість, експерт з питань децентралізації, місцевого економічного розвитку та територіальної реформи Олівер Ерет поділився досвідом функціонування системи місцевого самоврядування у Німеччині. Зокрема, він висвітлив систему оподаткування та соціального забезпечення, ключові моменти оранізації житлово-комунального господарства в країні та інше.

Багатий досвід країни, що пройшла децентралізаційний шлях, починаючи з 70-х років минулого сторіччя, в черговий раз доводить правильність обраного нами вектору. Україна має достатній потенціал, аби вдало реалізувати реформу, націлену на розвиток територій і покращення рівня життя населення.

Олівер наголосив, що німецький досвід необов’язково брати за першооснову, важливіше раціонально адаптувати його до ментальних особливостей нашої країни, враховуючи сучасні умови. Успіх держави, на глибоке переконання пана Олівера, полягає у тому, що кожен її громадянин живе з почуттям індивідуальної свободи, відповідально й сумлінно долучається до реформаторських процесів. Тож час нам дослухатись до його поради і стати активними учасниками впровадження суспільних змін.