Керівникам підприємств, установ та організацій, працівники яких працюють у шкідливих умовах праці!

З метою забезпечення сприятливих для здоров’я умов праці, високого рівня працездатності, профілактики травматизму і професійних захворювань, отруєнь та відвернення іншої можливої шкоди для здоров’я на підприємствах, в установах і організаціях різних форм власності повинні встановлюватися єдині санітарно-гігієнічні вимоги до організації виробничих процесів, пов’язаних з діяльністю людей, а також до якості машин, обладнання, будівель та інших об’єктів, які можуть мати шкідливий вплив на здоров’я.

Власники і керівники підприємств, установ та організацій зобов’язані забезпечити в їх діяльності виконання правил техніки безпеки, виробничої санітарії та інших вимог щодо охорони здоров’я, передбачених законодавством, не допускати шкідливого впливу на здоров’я людей (ст. 28 Основ законодавства України про охорону здоров’я).

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою, повинні проходити попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці в строки, встановлені відповідними галузевими нормативними актами про охорону праці, але не рідше як один раз у рік

Інструктажі працівників за характером і часом проведення поділяються:

-на вступний (при прийнятті на роботу);

-первинний (на робочому місці);

– повторний (на робочому місці з усіма працівниками: на роботах з підвищеною небезпекою – один раз на 3 місяці, на інших роботах — один раз на 6 місяців;

– позаплановий (при зміні правил з охорони праці, заміні обладнання або інших чинників, що впливає на безпеку праці);

-цільовий (при виконанні разових робіт, не пов’язаних з прямими обов’язками зі спеціальності, при ліквідації аварії, стихійного лиха.

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, забороняється. При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажу для працівника протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. При незадовільних результатах і повторної перевірки знань, питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чинним законодавством. При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється.

Законодавство про охорону здоров’я передбачає й обов’язки працівників. Стосовно трудового законодавства цей обов’язок полягає в тому, що працівники зобов’язані знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту; додержуватися зобов’язань з охорони праці, передбачених колективним договором (угодою, трудовим договором) та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства; проходити у встановленому порядку попередні та періодичні медичні огляди тощо.

Власник має право притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності й зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.