Децентралізація. Побачити на власні очі

Делегація Красноградського району відвідала Новоолександрівську об’єднану громаду, що на Дніпропетровщині

Сьогодні одним з найактуальніших питань в системі органів державного управління та місцевого самоврядування залишається процес створення об’єднаних територіальних громад у рамках реформи децентралізації. На Красноградщині досі точаться запеклі дискусії та обговорення щодо можливих майбутніх об’єднань та формувань. Вже проведено чимало громадських слухань, консультаційних зустрічей з представниками Центру розвитку місцевого самоврядування та провідними експертами.

Справа в тім, що можна безкінечно слухати розповіді про позитивні наслідки та вигоди від створення ОТГ, але, як говорять, краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Саме з цією метою делегація з Красноградщини 5 липня поточного року завітала у гості до Новоолександівської об’єднаної громади, щоб перейняти досвід створення об’єднаної громади, ознайомитися з особливостями життєдіяльності, та запитати про життя після… Ініціатором такої поїздки стала Наталинський сільський голова Віолета Боровська за сприяння голови райдержадміністрації Євгена Третякова.

Новоолександрівська сільська територіальна громада Дніпровського району Дніпропетровської області утворена шляхом добровільного об’єднання двох сільських рад – Новоолександрівської (самодостатньої) та Волоської (депресивної, на той час). До її складу входять 12 населених пунктів.

«Ми об’єдналися в числі перших і, поки йшов процес внесення змін до Перспективного плану, оголосили вибори та 25 жовтня 2015 року успішно їх провели» – розповідає голова ОТГ Олександр Візір.

У об’єднаній громаді утворено 7 відділів, центр надання адміністративних послуг, обрано 1 старосту.

Після об’єднання було повністю збережено мережу освітніх закладів та закладів культури. Створено комунальне підприємство «Волоські мережі», яке займається водопостачанням та іншими комунальними питаннями. На базі підприємства створена цілодобова безкоштовна диспетчерська служба.
Також створено благодійний фонд Волоської громади «Борисфен», до складу засновників якого увійшли найактивніші жителі села, які вболівають за його майбутнє і бажають, аби воно було затишним, комфортним та європейським. Основними завданнями, які ставить перед собою фонд є: ініціація обговорення та лобіювання проектів з соціального розвитку села; забезпечення активного діалогу з владою на рівні маленьких квартальних громад, надання допомоги молодим людям у їх самореалізації (освіті, спорті, патріотичному вихованні тощо).
За отримані в результаті децентралізації кошти відремонтували дитячі садки та школи, провели капітальний ремонт будівлі колишньої сільради, обладнали сучасний комп’ютерний клас, придбали спортивне обладнання для тренажерної зали, оновили бібліотеку.
Наразі бюджет громади після об’єднання зріс майже вдесятеро.

Важливим моментом слід виділити той факт, що не зважаючи на рекомендації Департаменту освіти і науки щодо оптимізації Волоської ЗОШ І-ІІІ ст.. Громада все ж таки вирішила, що вона спроможна утримувати заклад і зберегла його ступінь. Це ще раз доводить, що об’єднані громади мають право повної самостійності у прийнятті управлінських рішень і орієнтуються вони, перш за все, на інтереси та бажання мешканців.

Впевненість громади у майбутньому дало змогу розробити Стратегію розвитку Новоолександрівської ОТГ на 2017-2025 роки.

Голова об’єднаної територіальної громади Олександр Візір, його заступник, фахівці структурних підрозділів охоче ділились досвідом проведення адміністративно-територіальної реформи, яку вони почали запроваджувати з 2015 року.

На думку очільника громади головною запорукою успіху і досягнення позитивного результату є небайдужість і невпинне бажання працювати задля покращення добробуту людей.

Досвід Новоолександрівської громади переконує, що не варто зволікати, чекати, що хтось спланує наше майбутнє, а треба діяти і робити це майбутнє вже зараз усім разом таким, яким ми самі хочемо його бачити.

Приємно спілкуватися з людьми, які вже відчули позитивні зміни від реформи в усіх сферах життєдіяльності і повірили, що завтрашній день залежить від них безпосередньо, від їх активності та самоорганізованості. Тобто вперше за майже 26 років незалежності люди відчувають, що вони живуть у демократичному суспільстві, де думка громадянина буде почута та обов’язково врахована.

Учасники делегації щиро вдячні голові ОТГ та його команді за гостинність та теплий прийом, за надану можливість перейняти позитивний досвід. Кожний учасник делегації зробив свої висновки щодо об’єднання громад та, сподіваємося, зможе реалізувати їх у Красноградському районі задля благополуччя своїх людей.