До уваги роботодавців!

Шановні керівники та голови первинних профспілкових організацій, підприємств, установ району, у лютому – березні поточного року проводиться черговий двомісячник з укладання колективних договорів.

Укладання колективного договору передбачено законодавством України (зокрема глава II Кодексу законів про працю України) на всіх підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання. Отже, укладення колективного договору є необхідним (обов’язковим) у випадку використання найманої праці, незалежно від кількості працюючих та форми власності підприємства, так як є єдиним локальним документом, що регулює трудові відносини на даному підприємстві.

Тому на виконання вимог Кодексу законів про працю України, Законів України «Про колективні договори і угоди», «Про професійні спілки, їх права та гарантій діяльності», «Про організації роботодавців», рекомендуємо провести двосторонні переговори роботодавців та профспілок щодо укладання колективних договорів або перегляду діючих з внесенням до них відповідних змін і доповнень.

Відповідно до статті 20 Кодексу законів про працю України, сторони, які підписали колективний договір, щорічно в строки, передбачені колективним договором, звітують про його виконання.

При розробці і перегляді колективних договорів пропонуємо приділити особливу увагу таким питанням, як: збереження та створення робочих місць, забезпечення продуктивної, повної зайнятості та підвищення професійного рівня працівників, своєчасне введення нових мінімальних рівнів заробітної плати та міжрозрядних коефіцієнтів, з урахуванням задоволення потреб працюючих в зростанні заробітної плати, підвищення рівня охорони праці, надання додаткових пільг та компенсацій працівникам, які приймають або приймали участь в АТО та забезпечення гендерної рівності працівників відповідно до Закону України від 08.09.2005 № 2866-IV «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Рекомендуємо цю роботу провести максимально в період проведення двомісячника з укладання колективних договорів та забезпечити своєчасне проведення повідомної реєстрації кожного колективного договору, за адресою: 63304, Харківська область, м. Красноград, вул. Бєльовська 84.

Повідомна реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до раніше укладених, проводиться управлінням праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації. Для реєстрації подаються три примірники колективного договору, та супровідний лист до них.

Звертаємо вашу увагу на те, що відповідно до статті 16 Кодексу законів про працю України умови колективного договору, що погіршують порівняно з чинним законодавством і угодами становище працівників, є недійсними.

За довідками з питань укладання колективних договорів просимо звертатись до управлiння працi та соцiального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації за адресою: Харківська область, м. Красноград, вул. Бєльовська 84, телефон 05744 73802.