Харківщина – серед лідерів за кількістю проєктів в екосистемі DREAM

Попри складну ситуацію, в області триває реалізація проєктів відновлення.

Громади Харківщини активно використовують можливості Цифрової екосистеми для підзвітного управління відновленням DREAM. Днями кількість проєктів, які має область в екосистемі, перетнула позначку в 500, і за цим показником наш регіон впевнено посідає 2 місце в загальноукраїнському рейтингу. Серед ініціатив Харківщини – не лише проєкти з відновлення пошкодженого ворогом житла, медичних чи освітніх закладів. В екосистему DREAM також заведені проєкти з реконструкції будинків культури, спортивних споруд, ремонту доріг тощо.

65 проєктів відновлення внесені на публічний портал Департаментом капітального будівництва Харківської обласної військової адміністрації. Це проєкти капітального ремонту, що фінансуються з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Серед них – будівля Обласної дитячої клінічної лікарні, яка зазнала значних пошкоджень від ворожих ударів. Також у переліку – житлові будинки у Харкові, Ізюмі, Балаклії, гуртожитки, освітні заклади та Центри первинної медико-санітарної допомоги.

Окрім цього, громади Харківської області активно долучилися до ініціативи Міністерства освіти і науки України щодо подачі через DREAM заявок на отримання субвенції для капітального ремонту та будівництва укриттів в школах.

“Цьогоріч на капітальний ремонт та будівництво укриттів у школах у державному бюджеті закладено 2,5 мільярда гривень. Зокрема для потреб Харківщини заплановано спрямувати 500 млн грн. Громади області активно долучилися до процесу створення заявок. Наше спільне завдання – аби школярі могли навчатися офлайн та мали поруч надійне укриття. Завдяки функціоналу екосистеми DREAM цей процес буде максимально прозорим та зручним для моніторингу й контролю”, – коментує начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management) – державна цифрова екосистема, яка забезпечує прозору та підзвітну відбудову, ефективне управління процесами будівництва, моніторинг і контроль над проєктами відновлення.

Місія цифрової екосистеми DREAM – зробити відбудову України прозорою та підзвітною, а також об’єднати в одному місці потреби та потенційних інвесторів. Наразі використання екосистеми є добровільним, проте понад 1000 громад, обласних адміністрацій, міністерств та відомств вже внесли до системи понад 4000 проєктів відновлення.

“В екосистему DREAM заведені усі регіональні проєкти, які фінансуються з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а також проєкти, що отримують підтримку від Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, Європейського інвестиційного банку, урядів Німеччини, Литви, Швейцарії тощо. Всі вони доступні для вивчення й аналізу у вигляді відкритих даних. У квітні вперше екосистему використали для збору й оцінки заявок на державну субвенцію на облаштування укриттів у закладах освіти. Згодом можливості DREAM планується використати для збору заявок на фінансування проєктів облаштування харчоблоків”, – зазначає керівник Проєктного офісу DREAM, регіональний керівник Open Contracting Partnership Віктор Нестуля.

Екосистема DREAM інтегрує дані з 9-ти урядових ІТ-систем та реєстрів, щоб створити єдиний цифровий маршрут впровадження проєкту, та дозволяє Уряду, донорам і громадянам ефективніше співпрацювати й визначати майбутні пріоритети.

Для аналізу даних створений публічний модуль аналітики, кожен охочий може отримати дані щодо кількості проєктів в областях, громадах, секторах економіки, джерелах фінансування та ін.

Партнером із впровадження екосистеми DREAM у Харківській області є ГО “Інститут аналітики та адвокації”. Консультації щодо роботи з публічним порталом громадам Харківщини надає регіональна координаторка Марія Листопад: +38(095) 137 32 62, lystopad@iaa.org.ua.