У Харківській області запрацювали студії для роботи зі звуком та відео для підлітків і молоді від Культурної платформи та ЮНІСЕФ

ГО «Культурна платформа Закарпаття» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні відкрила мобільні аудіовізуальні студії для підлітків й молоді «Контента» в молодіжних центрах Кегичівки та Валок.

6-7 квітня у Кегичивці та Валках відбулося офіційне відкриття студій та презентація проєкту «Контента». Молодь громад долучилась до креативної практики «Саунддизайн» із музикантом та бітбоксером Артемом Назаренком, відвідала квартирник музикантки та авторки жанру «документальної пісні» Артистки Чуприненко, а також пройшла тренінг із користування мобільною студією.

«Контента» — це безоплатна мультифункціональна мобільна аудіовізуальна студія, розроблена ГО «Культурна платформа Закарпаття» спільно з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Вона дає молоді можливість проводити індивідуальну студійну роботу, групові заняття та лекції, записувати вокал і музичні інструменти, знімати відеоблоги й подкасти. Технічний сеттинг «Контенти» має комплексне рішення для створення аудіовізуального контенту: мікрофони, студійні монітори, камера з об’єктивом, студійні навушники, звукова карта, карта захоплення зображення, комп’ютер, контроллер, софтбокс, стійки, штативи, а також ліцензійні цифрові сервіси Ableton та Native Instruments для професійної роботи зі звуком.

Під час відкриття працівники молодіжних центрів відвідали тренінг-інструкцію «Як працювати на студії» та здобули навички користування обладнанням. «Контента» працюватиме за графіком молодіжних центрів — бажаючі зможуть безплатно скористатись усім обладнанням у відповідні робочі години.

У «Контенті» учасники можуть реалізовувати своє право на самовираження, розвивати власні проєкти та досліджувати українську музичну традицію. Заняття у студії також сприяють психоемоційній підтримці, підвищенню соціальної згуртованості та поліпшенню ментального здоров’я молоді, спонукаючи її до співтворчості.

«У період, коли ми спостерігаємо підвищення негативного впливу тривоги на суспільство, створення можливостей для самореалізації підлітків та молоді є критично важливим для забезпечення добробуту не тільки молодого покоління, але й усієї країни. Активна й освічена молодь відіграє ключову роль у підтримці громадських ініціатив, сприянні розвитку демократії та відкритого суспільства», — зазначає голова правління ГО «Культурна платформа Закарпаття» Євген Забарило.

«Контента» працюватиме за моделлю соціальної франшизи. «Культурна платформа Закарпаття» буде допомагати молодіжним центрам у встановленні та запуску студій, а також менторити та підтримувати їх подальшу діяльність. Основні цілі «Контенти»: поширення практик зі сфери креативних індустрій, поліпшення креативних навичок підлітків і молоді в громадах України задля забезпечення сталості креативної економіки, а також сприяння розвитку емоційного інтелекту та покращенню ментального здоров’я учасників.

Довідково

Проєкт розроблено ГО «Культурна платформа Закарпаття» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У 2024 році заплановано відкриття 20 осередків «Контенти» в молодіжних центрах по всій країні. Відбір громад, де запрацюють аудіовізуальні студії, продовжується. Звʼязатися з командою від імені громади можна електронною поштою hello@cultpz.org.