Про прийняття Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання окремих питань стосовно внутрішньо переміщених осіб» від 21.11.2023 № 1226 до відома ВПО

Управління соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації інформує, що Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання окремих питань стосовно внутрішньо переміщених осіб» від 21.11.2023 № 1226 (далі – Постанова).

Пунктом 1 Порядку № 509 визначено що, на отримання довідки про взяття на облік не мають права особи, які перемістилися в межах тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, щодо яких не визначено дати завершення тимчасової окупації Російською Федерацією, перелік яких затверджений Мінреінтеграції.

Таким чином, якщо особа не виїхала за межі тимчасово окупованої території довідка ВПО не надається (ця норма не поширюється на раніше видані довідки).

Окрім цього Порядком № 509 розширено перелік документів, які заявник може додати під час подання заяви про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, а саме додано: копії документів, до яких вносилися відомості про місце проживання, або витяг з реєстру територіальної громади, або е-паспорт / е- паспорт для виїзду за кордон, які містять відомості про задеклароване / зареєстроване місце проживання (у тому числі, виданих / сформованих на ім’я батьків (одного з батьків) або інших законних представників) або відомості щодо навчання на відповідних територіях.

До відомостей можуть відноситися, зокрема атестати / табелі про навчання, виписки або довідки від надавача комунальних послуг на ім’я ВПО та інше.

Допомога на проживання (далі – допомога) призначається внутрішньо переміщеним особам: які перемістилися (повторно перемістилися) з 1 січня 2022 року з територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції (далі ‒ перелік територій), щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації.

Виплата допомоги припиняється у разі зазначення дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації для території, з якої відбулося внутрішнє переміщення, через два місяці з місяця, що наступає за місяцем, у якому таку дату було визначено.

Тобто наприклад, у разі „виключення„ території з переліку територій у листопаді 2023 року та „публікації та визначення дати наказу Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309„ – виплата проводиться за грудень 2023 року та січень- лютий 2024 року.

Також у Порядку № 332 застосовано визначення щодо звернення особи за допомогою „вперше” та „повторне переміщення” з метою можливості повторного призначення допомоги ВПО на один шестимісячний період з числа отримувачів допомоги, у яких після повернення додому було зруйноване житло.

Так, Порядком визначено, що переміщення вважається повторним, якщо внутрішньо переміщена особа повторно залишила або покинула своє місце проживання та перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії, або з тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, включених до переліку територій, затвердженого Мінреінтеграції, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, а також якщо внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, знищено або пошкоджено (до ступеня непридатного для проживання) її житлове приміщення.

Наприклад, повторним переміщенням вважається, якщо особа перемістилася (незалежно від отримання допомоги) у 2014 році з м. Донецьк до м. Бердянськ (за наявності довідки ВПО) та після 01.01.2022 перемістилася до м. Львів (крім осіб, яким оформлено / призначено / мали право на допомогу до 1 серпня 2023 року до набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2023 № 709).

Таким чином, дія Порядку № 332 не поширюється на осіб, які перемістилася до 01.01.2022, у разі, якщо вони не перемістились повторно після цього.

Щодо призначення допомоги особам, які звертаються за нею не вперше інформуємо, що допомога призначається особі, яка звертається за нею не вперше, на один шестимісячний період, але не більш як один раз, на підставі особисто поданої заяви, яка отримувала допомогу та відмовилася від неї та/або яку було знято з обліку як внутрішньо переміщена особа, у разі повернення особи до покинутого місця проживання, з якого здійснилося переміщення:

у якої після припинення виплати допомоги житлове приміщення було знищено або пошкоджено (до ступеня непридатного для проживання) та інформацію про яке внесено до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (за технічної можливості), або щодо якого органом місцевого самоврядування, або обласною державною (військовою) адміністрацією подано документальне підтвердження факту пошкодження/знищення житлового приміщення внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації;

яка повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, перелік яких затверджено Мінреінтеграції, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації) та які включені до переліку територій після 1 грудня 2023 року.

Звертаємо увагу, що якщо особа повернулася до покинутого місця проживання допомога припиняється, крім осіб у яких житлове приміщення знищене або пошкоджене (до ступеня непридатного для проживання).

Якщо особа була отримувачем допомоги, яка була обов’язково / примусово евакуювана / самостійно евакуювалася, така особа має право на отримання допомоги на один шестимісячний період.

З 1 грудня 2023 року допомога непрацюючій особі працездатного віку призначається з місяця звернення.

Непрацююча особа працездатного віку упродовж трьох місяців з дня призначення допомоги повинна сприяти своїй зайнятості (згідно вимог статті 4 Закону України «Про зайнятість населення») шляхом працевлаштування / реєстрації як фізичної особи – підприємця / взяття на облік фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність / подання заяви для отримання допомоги на здобуття економічної самостійності / мікрогранту / гранту на створення або на розвиток власного бізнесу / ваучера на навчання або набути статусу безробітного.

Якщо особа не сприяла своїй зайнятості або не набула статусу безробітного упродовж трьох місяців з дня призначення допомоги, виплата допомоги припиняється з місяця наступного, після закінчення тримісячного строку.

Надано право на отримання допомоги вперше особам, які повернулись з-за кордону після тривалої відсутності, і знаходилися в Україні після повернення не менше 15 робочих днів.

Якщо особа після призначення допомоги знову виїхала за кордон на строк понад 30 днів без обґрунтованих причин виплата допомоги такій особі припиняється без права перепризначення в подальшому.

Постановою звільняється від проведення перевірок фактичного місця проживання / перебування ВПО, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, за умови підтвердження сплати військовою частиною (роботодавцем) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, шляхом проведення обміну даними між Мінсоцполітики і Пенсійним фондом України або надання підтверджуючих документів.