За пів року роботи харківський Коордцентр надав допомогу 104 тисячам ВПО

Харківська обласна військова адміністрація утворила Координаційний центр підтримки цивільного населення у червні 2023 року. Аналогічні центри функціонують вже у 46 територіальних громадах області.

За пів року діяльності Коордцентру допомогу було надано:

– 104 тисячам ВПО;

– 4 тисячам осіб з інвалідністю;

– 3 тисячам членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисників і захисниць;

– 1100 ветеранам війни та військовослужбовцям.

При Харківській ОВА функціонує робоча група з питань впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». У 4 міських територіальних громадах діють 5 мультидисциплінарних мобільних команд. Вони надають соціально-психологічну допомогу особам, постраждалим від бойових дій.

Крім того, проводиться навчання психологів і соціальних фахівців. Так, у листопаді на базі Харківського обласного центру соціальних служб створили Навчально-методичний центр для підвищення професійних компетентностей з питань психологічної допомоги та психосоціальної підтримки.

Наразі в області розробляється соціальна гаряча лінія для ВПО. Вона буде орієнтована на допомогу внутрішнім переселенцям, зокрема щодо адаптації на новому місці проживання.

Куди можуть звернутися ВПО й інші постраждалі від збройної агресії рф:

1. Гаряча лінія Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА з питань соціального захисту ВПО: (066) 283-41-43.

2. Електронна пошта: upr_truda@kharkivoda.gov.ua.

3. Для евакуації із небезпечних громад області: 0 800 339 291.

4. З питань отримання адміністративних послуг Головного управління Державної міграційної служби України в Харківській області слід звертатися за номером: (057) 705-52-80.

Нагадаємо, за ініціативи Мінреінтеграції Координаційні центри діють при кожній ОВА. Їхня діяльність спрямована на підтримку та надання допомоги постраждалому населенню, зокрема ВПО, ветеранам та членам їхніх сімей, дітям, людям похилого віку.