На Харківщині посилюють роботу психологічних служб

Заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська зазначила, що в регіоні продовжують реалізовувати заходи в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», котру ініціювала перша леді України Олена Зеленська.

Серед таких заходів – проєкт «Посилення спроможності закладів охорони здоров’я та формування стійкості працівників медичної сфери». Головна мета проєкту посилити новими компетенціями психологічні служби в лікарнях, зокрема навчити фахівців надавати підтримку і пацієнтам, і лікарям. Психологи мають опановувати сучасні навички кризового консультування, методики з екстремальної психології, навчитися підвищувати стійкість свою та інших.

Також нещодавно з моніторинговим візитом до області приїздила кураторка проєкту, експертка з психічного здоровʼя Координаційного центру КМУ / Mental Health UA Любов Чигринська.

«З Любов’ю Чигринською обговорили необхідність відновлення ментального здоров’я наших фахівців. Наразі на Харківщині участь у проєкті вже беруть п’ять штатних психологів трьох медичних закладів. Плануємо такий досвід поширити і на інші заклади регіону», – розповіла Віта Ковальська.

Завдяки цьому проєкту не лише в медзакладах проводилися тренінги. Так, для працівників Харківської обласної військової адміністрації пройшло навчання про те, як запобігти професійному вигоранню. Зокрема, до сесії долучилися співробітники Департаменту науки і освіти, а також – Департаменту охорони здоров’я. Для них захід провела харківська психологиня Наталія Приходько, яка безпосередньо є учасницею проєкту.

«Проєкт дав нам розуміння, що ми не самотні, що ми можемо просити та отримувати допомогу, не мовчати, коли нам погано. Взаємодіючи, ми змінюємо одне одного. Просто треба розплющити очі, озирнутися, побачити іншого, посміхнутися йому і сказати: «Привіт, ти як?». Я щаслива, що стала учасницею проєкту», – сказала Наталія Приходько.