Освітній проєкт «Діалоги про війну»

Проект містить три відеорозмови учениці із ветеранами сучасної російсько-української війни на теми: «Що таке війна?», «Чому Росія прагне захопити Україну?» та «Що таке сучасна російсько-українська війна?» а також методичні рекомендації до проведення уроків.

Проєкт реалізовано Українським інститутом національної пам’яті з ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики й Героя України Володимира Жемчугова.

За словами організаторів, ідея проєкту виникла під час інформаційно-просвітницької кампанії у вищих навчальних закладах: був відчутний запит на якісний контент на таку тему з боку освітян середньої та професійно-технічної ланки. Адже дітям потрібно зрозуміло і відповідно до їхнього віку пояснювати про війну.

Основна мета проекту – формування уявлення дитини про війну загалом і сучасну, зокрема, шляхом органічного поєднання теоретичних і практичних аспектів відношення людини до світу війни, обговорення її різних аспектів, спонукання до роздумів, певних висновків.

Методичні рекомендації складаються з таких розділів: мета проведення уроку або позакласного заходу, ключові повідомлення, словничок, рекомендовані форми проведення уроку / заходу, практичний блок (методи і прийоми опрацювання відео ресурсів в освітньому просторі), переліки питань для підсумкового обговорення та домашнє завдання.

Усі відеоролики були вперше оприлюднені на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті в квітні 2021 року і з того часу активно використовуються педагогами країни.

Загалом освітній проєкт «Діалоги про війну» розрахований для учителів історії, буде зрозумілим для учнів 5-7 класів, а також цікавим військовослужбовцям, журналістам, державним службовцям, працівникам музеїв, бібліотекарям, фахівцям із національно-патріотичного виховання, громадським активістам.

 Завантажити уроки у високій якості