Фахівці обласної психологічної служби допомагають впоратися з пережитим стресом

Психологічна служба працює у складі Харківського обласного центру соціальних служб з березня цього року. Її робота організована у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Як зазначила заступниця начальника Харківської ОВА Віта Ковальська, психологічна служба надає індивідуальні консультації людям та групову підтримку працівникам установ.

«При даному центрі функціонує дві мобільні бригади, які виїжджають за запитами до громад. Минулого тижня працювали з постраждалими від російського удару в Первомайському, до цього – в Чугуєві. Загалом до центру звернулися по допомогу майже 1300 осіб, вже проведено 1100 індивідуальних і майже 100 групових сесій», – розповіла Віта Ковальська.

Через російську агресію серед населення зросла потреба на психологічну підтримку, зазначають фахівці центру.

«У нашому обласному центрі є три психологи, але для консультування залучаємо також фахівців більш високого рівня. Зокрема, запрошуємо психологічних терапевтів, щоб більш глибоко працювати з травмами війни», – сказала директорка Харківського обласного центру соціальних служб Олена Хватинець.

У майбутньому планується створити подібні центри життєстійкості у районах та громадах. Наразі активно проводяться групові заняття для психологів та фахівців соцслужб з громад.

«Одна з важливих складових роботи психологічної служби – це надання супервізійної підтримки фахівцям соціальної роботи, які працюють в закладах і установах Харківської області. Тобто сьогодні певним рівнем самодопомоги повинен володіти кожен працівник. Ці фахівці є першою ланкою допомоги співгромадянам, які зараз опинилися в складних ситуаціях», – прокоментувала заступниця директора Харківського обласного центру соціальних служб Ольга Щербакова.

Звернутися до психологічної служби можна в будні з 9:00 до 17:00 за телефонами: +38 068 071 9929; +38 050 071 9929; +38 063 071 9929.

«Люди телефонують з різних причин та в різних станах. Це і люди, які пережили деокупацію, а також переселенці, які побачили наслідки обстрілів. Дуже багато дзвінків від тих, хто втратив близьких через війну або у кого рідна людина є військовослужбовцем. Особливої уваги потребують сім’ї з дітьми. Наприклад, дорослі шукають пораду, як сказати дитині, що її родич загинув», – додала адміністратор психологічної служби Харківського обласного центру соціальних служб Анастасія Малишева.