БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ ТА ОБЕРЕЖНИМИ, НЕУХИЛЬНО ДОТРИМУЮЧИСЬ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ ВЕЛИКОДНЯ!

Рятувальники закликають громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час святкування Великодня!

Аби запалена великодня свічка не стала причиною пожежі пам’ятайте наступні правила:

  • коли перебуваєте у храмі поряд із запаленими свічниками, слідкуйте за полум’ям своєї свічки та свічок оточуючих;
  • на випадок виникнення пожежі ознайомтеся з планом евакуації з приміщення та місцями розташування первинних засобів пожежогасіння: вогнегасників, пожежних щитів, води, тощо.
  • слідкуйте за дітьми аби вони не гралися з вогнем;
  • слідкуйте за свічками і лампадками, які встановлюєте вдома: розташовуйте їх так аби поряд з ними не було легкозаймистих матеріалів: штор, тюлів, святкових декорацій тощо;
  • не залишайте свічки та лампадки запаленими без нагляду;
  • у разі виникнення пожежі викликайте пожежно-рятувальну службу за номером «101»;
  • поки рятувальники їдуть вам на допомогу постарайтеся самотужки загасити полум’я та евакуюйте з приміщення людей;
  • якщо на вас загорівся одяг спробуйте скинути його, а якщо це зробити не вдається – впадіть і качайтеся, збиваючи полум’я;якщо одяг загорівся на іншій людині, допоможіть швидко зняти його та залити водою.
  • якщо осередок пожежі великий – поваліть потерпілого на підлогу (землю) та намагайтеся будь-яким способом збити полум’я: залийте водою, засипте землею, накиньте цупку тканину (брезент, ковдру, пальто) і щільно притисніть її до палаючого одягу. При цьому голову потерпілого слід залишити відкритою, щоб уникнути отруєння продуктами горіння.
    Варто пам’ятати, що людина, на якій горить одежа, знаходячись у вертикальному положенні, наражає себе на небезпеку поширення полум’я на обличчя, загоряння волосся та ураження органів дихання чадним газом та продуктами горіння, а швидкі рухи, особливо біг, лише підсилюють горіння.

Правила пожежної безпеки на відкритих територіях

Розпочався пожежонебезпечний період, коли достатньо лише необачно кинутого недопалка у суху траву, як миттєво пожежа набуває загрозливих масштабів. Вітряна погода сприяє дуже швидкому поширенню вогню. Рятувальники стикаються з проблемою недотримання людьми правил пожежної безпеки під час відвідування екосистем. Як результат – масштабні пожежі на відкритій території, непоправна шкода екології та чималі матеріальні збитки. Пам’ятайте, користуватись вогнем для знищення сухої трави та сміття категорично заборонено. Адже ці необдумані дії можуть призвести до розповсюдження вогню на житлові, господарські споруди та дачні садиби. Гасіння лісових пожеж та загорянь на відкритій території пов’язане з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Від своєчасного виявлення загорання і гасіння на початковій стадії залежить подальший успіх ліквідації пожежі та розміри збитків. Нажаль, непоодинокими є випадки, коли полум’я з невеличкого загоряння перекидалося на дерева та господарчі будівлі.

Мінна безпека: правила має знати кожен!

Детонація вибухонебезпечних предметів може статися навіть від найменшого зовнішнього впливу: удар, тертя, струс, нагрівання, тощо. Знання заходів безпеки допоможе уникнути загрози і врятувати життя. Адже основною причиною нещасних випадків є грубе порушення елементарних правил безпеки: спроби взяти в руки, пересунути, або розібрати предмет, биття по ньому, кидання у відкритий вогонь, або у воду.

У зв’язку з реаліями сьогодення, правила мінної безпеки повинен знати кожен, і не лише дорослі, а й діти. Уважно ознайомтеся з цими правилами, запам’ятайте й розкажіть про них друзям та рідним, насамперед – дітям!

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

  1. Торкатися знайденого предмета, пересувати його, або робити з ним будь-які інші дії, особливо намагатися розібрати, або знешкодити його.
  2. Проводити будь-які роботи біля знайденого предмета, особливо ті, які можуть викликати навіть незначне коливання ґрунту.
  3. Палити, користуватися запальничками, а також іншими джерелами відкритого вогню і предметами, які можуть його утворювати.
  4. Користуватися радіоелектронними пристроями (мобільними телефонами, пультами дистанційного керування, сигналізацією автомобілів тощо).
  5. Заливати предмет рідинами, засипати ґрунтом, намагатися чимось накрити, або здійснювати інші дії на нього: звукові, світлові, теплові, механічні та ін.
  6. Допускати скупчення людей безпосередньо поруч зі знайденим предметом.
Варто також пам’ятати про те, що проведення робіт в лісистій та польовій місцевості обов’язково погоджувати з військовим командуванням на предмет попереднього огляду та знешкодження вибухонебезпечних предметів у разі їх виявлення

ЩО РОБИТИ У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ?

– Зупиніться, нічого не чіпайте. Зберігайте спокій, уникайте паніки. Запам’ятайте місце виявлення предмета.

– Попередьте про виявлений предмет осіб, які поруч.

– Якщо ви, або люди навколо виконують якісь роботи – негайно припиніть їх.

– Відійдіть самі і відведіть людей поруч якнайдалі (не менше 100 м) від знайденого предмета. Водночас відходити необхідно тим самим маршрутом (бажано слід у слід), яким ви прийшли. Якщо відходить група людей, то рухатися необхідно колоною по одному й так само, слід у слід.

– Повідомте про виявлення підозрілого предмета в правоохоронні органи і спеціальні служби за телефонами 101 та 102 (повідомлення необхідно робити без поспіху, чітко, із зазначенням точної адреси (орієнтирів) місця знаходження вибухонебезпечного предмета).

– По можливості до прибуття правоохоронних органів, або спеціальних служб вживайте заходів щодо недопущення до небезпечної зони сторонніх людей.