Рятувальники Харківщини нагадали правила безпеки під час Водохреща

19 січня в Україні відзначатимуть одне із важливих релігійних свят — Водохреща. У цей день питання безпеки на льоду та біля водоймищ набуває особливої актуальності, адже не всі громадяни відповідально ставляться до власної безпеки, обираючи місце для занурення. 17 січня, рейдовий попереджувальний захід відбувся у Холодногірському районі м. Харкова. Фахівці ДСНС нагадали власникам водних об’єктів які заходи безпеки необхідно вжити під час організації подібних заходів. Спільно з ними були оглянуті спеціальні пірси для занурення у воду, перевірено їх технічний стан. Крім того, рятувальники радили завчасно інформувати любителів зимової риболовлі про заборону перебування на водоймищах при недопустимих температурних показниках і товщині крижаного покрову. Не забули рейдовики і про любителів риболовлі та допитливих дітлахів, які за статистикою найчастіше потрапляють під лід. Вони пояснювали їм, що забороняється використовувати вкриті кригою водойми для скорочення шляху, розповідали про способи самопорятунку і взагалі радили не ризикувати життям, виходячи на кригу. Під час заходу фахівці Служби порятунку розмістили попереджувальні листівки та пам’ятки на інформаційних куточках та видимих місцях.

Також інспекторський склад Красноградського РУ ГУ ДСНС України у Харківській області провів  профілактичні заходи на водних об’єктах Красноградського району. Фахівці поспілкуватися з рибалками та застерегли їх від необдуманих кроків на тонкій кризі. Під час бесід вони нагадали рибалкам, що не можна пробивати поруч багато лунок, збиратися великими групами на одному місці. Потрібно завжди мати під рукою міцну мотузку 12-15 метрів, тримати поруч з лункою дошку або велику гілку.

Шановні громадяни! Щоб не стати жертвами нещасних випадків на кризі, дотримуйтесь певних правил: – виходячи на замерзлу водойму, візьміть із собою палицю, щоб перевіряти міцність льоду; – ні в якому разі не перевіряйте її ударом ноги; – перші кроки треба робити, не відриваючи підошов від поверхні криги; – заздалегідь роздивіться, чи немає навколо підозрілих місць: лід може бути крихким (тонким) біля стоку води (наприклад, із ферми або фабрики), поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у кригу; – обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Значно тонший лід у місцях швидкої течії і там, де водойма впадає в іншу, більшу; – обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з’єднуватися із суходолом; – коли ви йдете групою, відстань між пішоходами не скорочуйте менше, ніж на 5 м; – якщо лід почав тріщати, негайно повертайтеся.