6500 тисяч гривень — нова мінімальна зарплата

Підвищення мінімальної заробітної плати – це одразу кілька показників: перш за все, це один з важливих соціальних стандартів, це виведення в офіційну площину більшої суми фонду оплати праці в Україні загалом, це підтримка людей з малою заробітною платою в бюджетній сфері.

Тож із 1 грудня 2021 року мінімальна зарплата зросте:
– у місячному розмірі із 6000 грн до 6500 грн;
– у погодинному розмірі із 36,11 грн до 39,12 грн.
З цього часу роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 6500 грн. Якщо ж заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то їм необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
Нагадаємо, що за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника щодо якого вчинено порушення. При цьому, заходи щодо притягнення до відповідальності за таке порушення вживаються незалежно від факту його усунення в ході інспекційного відвідування (ст..265 КЗпП України, ПКМУ від 26.04.2017 №295).