26 квітня – День пам’яті Чорнобильської трагедії

26 квітня – день пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу та вшанування героїзму пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться у пам’яті українського народу.
 
До 35-х роковин Чорнобильської трагедії у нашому місті відбулося покладання квітів біля пам’ятного знаку землякам-чорнобильцям.
 
«Ось вже 35 років біль і тривога Чорнобиля залишається у наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й. Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Ціною власного життя та здоров’я без вагань та роздумів, ви ліквідовували наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Усвідомлюючи всю складність ситуації, ви, нехтуючи власною безпекою, ступили назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті. Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки та шани за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії», – слова голови райдержадміністрації Віктора Войтенка.
 
Довідково. На сьогоднішній день у Красноградському районі перебувають на обліку 1376 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи:
 
Учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, з них: Красноградська МТГ – 244; Старовірівська СТГ – 60; Зачепилівська СТГ – 119; Кегичівська СТГ – 98; Сахновщинська СТГ – 68.
 
Потерпілі від Чорнобильської катастрофи, з них: Красноградська МТГ – 113; Старовірівська СТГ – 37; Зачепилівська СТГ – 38; Кегичівська СТГ – 200; Сахновщинська СТГ – 54.
 
Діти, віднесені до потерпілих від Чорнобильської катастрофи: Красноградська МТГ – 49; Старовірівська СТГ – 10; Зачепилівська СТГ – 26; Кегичівська СТГ – 119; Сахновщинська СТГ – 26.
 
Вдови: Красноградська МТГ – 46; Старовірівська СТГ – 9; Зачепилівська СТГ – 15; Кегичівська СТГ – 8; Сахновщинська СТГ – 17.
 
Громадяни, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій: Красноградська МТГ – 4; Зачепилівська СТГ – 1; Кегичівська СТГ – 1; Сахновщинська СТГ – 2.