02 вересня – 75-та річниця завершення Другої світової війни 1939-1945 рр.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі, у якому взяли участь 80% людства, бойові дії велися двома третинами існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. Згідно з оцінками істориків, ця війна забрала життя понад 60 мільйонів людей.

Чи не найбільший свій чорний і кривавий слід Друга світова війна залишила в Україні. Серед величезних втрат України в Другій світовій війні найтяжчими були демографічні. Війна й окупація призвели до різкого, катастрофічного зменшення кількості населення. За різними підрахунками, внаслідок воєнних дій, політики окупаційних властей, голоду та репресій в Україні за роки війни втратили життя від 7 до 10 млн. людей. Найчастіше називають цифру у понад 8 млн. осіб загиблих. І це лише прямі безповоротні людські втрати нашої країни.

Офіційна церемонія підписання Акту про беззастережну капітуляцію імператорської Японії відбулася в Токійській затоці на борту американського лінкора «Міссурі», тривала всього 23 хвилини і транслювалася на весь світ.

Війна стала суворим випробуванням для людей, народів, країн, людства загалом і попри свою тотальну брутальність, вона виявила яскраві приклади людської гідності, стійкості, мужності, відваги, самопожертвування, героїзму, «людяності у нелюдяний час».

Минула світова війна – є важливим і  актуальним історичним  уроком сучасному і прийдешнім поколінням.

 

Подвиг ветеранів Другої світової війни – еталон мужності та патріотизму. Хоч скільки б минуло часу, ми маємо пам’ятати, якою жахливою є війна і якою ціною дається перемога життя над смертю.

Вшануймо всіх тих, хто не повернувся з війни!

Слава нашим ветеранам – героям минулого і сьогодення! Слава їх героїзму, відданості і мужності!

Вічна пам’ять загиблим, низький уклін живим!