Красноградське районне відділення Головного Управління Держпродспоживслужби у Харківській області інформує

Пам’ятка для населенню щодо профілактики ботулізму

Ботулізм — це інфекційне захворювання з гострим характером перебігу. Хвороба виникає в результаті вживання в їжу продуктів харчування, які заражені токсином ботулізму, а також самими збудниками захворювання.

Збудник ботулізму — мікроорганізм, що належить до роду клостридій. Це анаеробна паличка, яка утворює в несприятливому середовищі  (без доступу кисню) спори, що відрізняються хорошою стійкістю до зовнішніх факторів. Сама бактерія виділяє дуже сильний токсин, здатний привести до смерті захворілого при несвоєчасному проведенні специфічного лікування (введення протиботулінічної сироватки).

Шлях передачі захворювання — харчовий. Людина заражається ботулізмом найчастіше після вживання зараженої їжі, як правило, консервів, м’яса, риби.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів домашнього виготовлення, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові та сімейні спалахи захворювань. Якщо інфікованим продуктом є ковбаса, копчене м’ясо, риба, в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли хворіють не всі особи, які разом вживали один і той же продукт.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.

При появі симптомів захворювання (біль в животі, нудота, блювота, діарея, двоїння в очах, інші порушення зору, сухість у роті) слід негайно звернутися до лікаря тому, що самостійно хворобу вилікувати неможливо, необхідно введення протиботулінічної сироватки. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.