Як здійснюється компенсація за пільговий проїзд окремій пільговій категорії громадян

Управління соціального захисту населення Красноградської РДА інформує щодо виплати компенсації за пільговий проїзд автомобільним транспортом окремих категорій громадян на міжміських маршрутах загального користування, протяжність яких перевищує 50 км.

Як і в минулому році Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» ухвалено рішення щодо збереження права на пільговий проїзд окремим категоріям громадян із покриттям цих видатків за рахунок коштів державного бюджету. Разом з цим в Законі України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» відповідні видатки у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не були передбачені.

Стаття 91 Бюджетного кодексу України передбачає видатки з місцевого бюджету на місцеві програми соціального захисту окремих категорій населення та компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян.
Тому, з метою збереження права деяких категорій громадян на пільговий проїзд автомобільним транспортом на міжміських маршрутах відповідно до Законів України
«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про охорону дитинства», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та відповідно до статті 91 «Бюджетного кодексу України» з 01 березня 2019 року по цей день в Красноградському районі запроваджено виплати громадянам компенсації за проїзд на міжміських маршрутах загального користування на підставі проїзних документів (квитків).

Рішенням LІХ сесії районної ради № 1219-VІI від 24 грудня 2019 року затверджено Порядок виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських маршрутах загального користування в новій редакції, який діє з 01.01.2020.

Виплати компенсації за проїзд автомобільним транспортом пільгових категорій громадян на міжміських маршрутах
– особам з інвалідністю внаслідок війни (у тому числі з числа осіб, які брали участь в проведенні антитерористичної операції),
– учасникам бойових дій (у тому числі з числа осіб, які брали участь в проведенні антитерористичної операції),
– дітям з багатодітних сімей старше 6 років,
– дітям з інвалідністю,
– особам з інвалідністю 1, 2 та 3 групи
– та особам, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи, яка супроводжує особу з інвалідністю або дитину з інвалідністю)
проводиться управлінням упродовж місяця на підставі проїзних документів через банківську установу.

Додатково: у районі понад 3 тис. пільгової категорії громадян, які у відповідності до чинного законодавства мають право на безоплатний проїзд автомобільним на міжміських маршрутах загального користування, протяжність яких перевищує 50 км. Станом на 01.07.2020 за рахунок коштів районного бюджету проведено виплату компенсації за проїзд автомобільним транспортом, протяжність яких перевищує 50 км, 130 пільговикам на суму 18,76 тис. грн.