Управління соціального захисту населення Красноградської райдержадміністрації інформує

Забезпечення санаторно-курортним лікуванням

деяких категорій громадян через управління соціального захисту населення

Згідно Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань  соціального захисту населення затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 187 із змінами управління  соціального захисту населення забезпечує  санаторно-курортними путівками громадян  відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»«Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

У разі коли особа має право на санаторно-курортне лікування за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

Дія цього Порядку не поширюється на осіб, яких визнано ветеранами відповідно до Закону України “Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист”, та військовослужбовців і членів їх сімей та осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

Управління  забезпечує  безплатними путівками до санаторно-курортних закладів:

– осіб з інвалідністю усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Мінстерством соціальної політики;

– ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” за рахунок коштів місцевих бюджетів;

– ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”  та інвалідів у санаторіях, що належать до сфери управління Мінсоцполітики.

Ветерани війни та особи з інвалідністю  повинні бути  зареєстровані за  місцем проживання та перебувати на обліку в управлінні соціального захисту населення  на  санаторно-курортне лікування. Зазначені категорії осіб мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування, безплатними путівками до якого вони забезпечуються.

Після цього укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги. При цьому гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном. Гранична вартість путівки на 2020 рік для осіб з інвалідністю – 7740,0 грн., для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку -23450,0 грн., для громадян,  які супроводжують осіб  з інвалідністю 1 групи -6480,0 грн., для ветеранів війни без інвалідності -9288,0 грн.

Працюючі особи та особи, що не досягли встановленого законодавством пенсійного віку, забезпечуються путівками за місцем основної роботи або за місцем обліку в  управлінні соціального захисту населення на підставі довідки з місця роботи про те, що їм не видавалася безплатна путівка протягом попереднього року (для осіб, що забезпечуються путівками один раз на два роки, – протягом двох попередніх років).

Путівки видаються  відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості. Для одержання путівки до управління подається заява та медична довідка закладу охорони здоров’я за формою N 070/о.

Забезпечення путівками осіб здійснюється в межах коштів, передбачених на зазначену мету в державному та місцевих бюджетах на поточний рік. 

Після закінчення строку дії зазначеної медичної довідки, але не рідше ніж один раз на три роки, подається нова медична довідка. У разі неподання такої довідки особа, яка понад три роки перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою, знімається з обліку.

Забезпечення путівками осіб з  інвалідністю загального захворювання, з дитинства та з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку та осіб, що супроводжують особу з інвалідністю I групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), здійснюється за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті, шляхом відшкодування вартості путівки санаторно-курортним закладам.

Особа, що перебуває на обліку для забезпечення путівки в управлінні соціального захисту населення, але в поточному році одержала безплатну путівку в іншій організації, знімається з обліку.

Повторне взяття на облік здійснюється відповідно до  цього Порядку.

За більш повною інформацією, просимо звертатися до управління  соціального захисту населення за адресою м. Красноград вул. Бєльовська,  буд. 84,   тел. 7-23-27.