Харківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує

ЩО РОБИТИ, КОЛИ У ДОКУМЕНТАХ НЕОБХІДНИХ ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ СПАДЩИНИ ПОМИЛКА?

 «Після смерті матері,  я почав оформлювати спадщину та зіткнувся з тим, що в моєму свідоцтві про народженні прізвище матері написано з помилкою. Тому мені було відмовлено у оформленні та видачі свідоцтва про право на спадщину. Як в даному випадку діяти, куди звертатись?»

На  сьогодні, Ваша проблема досить актуальна. Помилки у написанні імені, прізвища у документах призводить до труднощів в оформленні спадщини. Для вирішення цієї проблеми Вам необхідно:

Перший крок  – звернутись до органів реєстрації актів цивільного стану з заявою про виправлення помилки у документі. Якщо, Вам було відмовлено, то, Ви маєте право звернутися до суду.

Другий крок – звернутись до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме, у Вашому випадку,  про встановлення факту родинних відносин. В даній заяві необхідно обов’язково зазначити: мету встановлення юридичного факту, причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт, навести докази його існування. Тобто, потрібно зібрати та подати всі документи, що можуть підтвердити родинні відносини. Такими документами залежно від ситуації, можуть бути: свідоцтво про шлюб Ваших батьків,  копія паспорту спадкодавця (з відміткою про наявність дітей), домова книга, листи, автобіографії, медична документація та інші письмові докази. Також підтвердити факт родинних відносин можна шляхом залучення в судовому процесі свідків, які можуть засвідчити, що Ви і людина, в документах якої допущено помилку, є родичами.

Заява про встановлення факту родинних відносин подається до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за місцем Вашого проживання. За подання заяви Ви сплачує судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява подається до суду. Станом на сьогодні розмір судового збору за подачі такої заяви складає 420,40 грн (якщо Ви не звільнені від сплати судового збору, відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір»).

Після отримання рішення суду на Вашу користь, Ви можете звернутись з ним до нотаріальної контори для подальшого оформлення свідоцтва про право на спадщину.

За більш детальною інформацією та необхідною консультацією або роз’ясненням, Ви можете звертатися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Красноград, вул.Бєльовська,90,3 поверх, каб.30, контактний номер телефону 7-05-29 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0 800 21 31 03.