Красноградське бюро правової допомоги інформує!

Розірвання шлюбу

Чинне законодавство України передбачає можливість розірвання шлюбу в позасудовому порядку – звернувшись до органу державної реєстрації актів цивільного стану та в судовому порядку.

Розірвання шлюбу в позасудовому порядку проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання подружжя або одного з них за спільною заявою подружжя: за умови спільної згоди та відсутності неповнолітніх дітей. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї заяву від його імені може подати другий з подружжя.

Розірвання шлюбу може бути здійснено також за заявою одного з подружжя у випадку якщо другий із подружжя: визнаний безвісно відсутнім або визнаний недієздатним.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу.

Майнові та інші спори між подружжям, що виникли з шлюбу та залишились невирішеними на момент його розірвання, можуть бути розглянуті судами загальної юрисдикції у порядку позовного провадження за позовною заявою, поданою одним із подружжя.

У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

У разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається.

Розірвання шлюбу за рішенням суду здійснюється в порядку окремого та позовного провадження.

У порядку окремого провадження розглядаються справи про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя яке має дітей, або за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі.

Спільна заява подружжя про розірвання шлюбу подається до суду разом із письмовим договором про те, з ким із подружжя будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений.

При розірванні шлюбу за спільною заявою подружжя обов’язковою є наявність згоди між дружиною та чоловіком щодо розірвання шлюбу. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

Особливостями судової процедури в порядку окремого провадження є те, що, суд не з’ясовує причини розлучення, не вживає заходів щодо примирення подружжя, але при цьому суд повинен перевірити відповідність умов Договору інтересам дитини, а також пересвідчитись, що умови Договору не порушують засади рівності прав батьків дитини.

У порядку позовного провадження судами загальної юрисдикції розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до органу реєстрації актів цивільного стану чи суду.

Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви , поданої одним з подружжя у встановленому порядку.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

У справі про розірвання шлюбу суд може зупинити розгляд справи і призначити подружжю строк для примирення, який не може перевищувати шести місяців.

Позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений будь-ким з подружжя у випадку вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини.

За винятком наступних обставин:
1) якщо один з подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини;
2) або якщо батьківство щодо дитини визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.

За більш детальною інформацією можно звернутися до відділу «Красноградське бюро правової допомоги» за адрессою м.Красноград вул.Бєльовська 90, (готель «Ювілейний»), 3 поверх, каб №30, тел. 70529, час роботи з 8.00 до 17.00 крім вихідних.