За оперативними даними посівна кампанія у районі завершена

Про це повідомив начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Анатолій Берднік на апаратній нараді, яка відбулася у райдержадміністрації 27 травня поточного року.

Доповідач зауважив, що цьогорічний комплекс весняно-польових робіт аграріям району обійшовся на суму 446,1 млн. грн. В розрахунку на 1 га витрачено  9595 грн., що до попереднього періоду більше на 20 %. Основні витрати було спрямовано на придбання матеріально-технічних ресурсів.

Погодні умови нинішньої весни сприяли тому, що весь комплекс польових робіт розпочався на місяць раніше. Завдячуючи своєчасній підготовці грунтообробної та посівної техніки господарствами району, рання весна не стала несподіванкою.

Анатолій Берднік також зазначив, що структура посівних площ на поточний рік була сформована ще в період основної підготовки грунту під культури. І суттєвих змін не відбулось, хоча інша складова – ціни попиту на окремі сільськогосподарські культури останнім часом дещо переформатувала позиції по окремих культурах.

Більшість підприємств вийшли з посівної ще на початку травня місяця. Так, станом на 27 травня ярими культурами було засіяно 100 % площ.

Посіяно ранніх зернових та зернобобових культур по району – 4,2 тис. га, це 99,5 % до прогнозу, в тому числі ячменю ярого – 1,4 тис. га (87,3 % до прогнозу), ярої пшениці – 1,3 тис. га   (99 % до прогнозу), гороху – 1,5 тис. га (116 % до прогнозу).

Відносно цукрових буряків, господарства не прогнозували їх сіяти внаслідок низьких закупівельних цін на цукросировину з причин перевиробництва цукру в попередні роки. По факту посіяно небагато, всього 200 га (га державному рівні очікується скорочення площ під ним на 25 %).

Соняшником засіяно – 14,6 тис. га (100 % до прогнозу) або 30,1 % в структурі посівів.