Постановою Кабінету Міністрів України № 1176 від 27.12.2018 передбачено надання житлових субсидій населенню у грошовій формі

Про це повідомила начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Світлана Гонтар під час проведення апаратної наради, яка відбулася 14 січня у райдержадміністрації під головуванням першого заступник голови райдержадміністрації Валерія Кицюка.

Вона зазначила, що правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати. Громадяни, як і раніше звертаються до управління чи до уповноважених осіб у сільських радах, а управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації відповідно проводить нарахування субсидії згідно соціальних норм та доходів громадян.

Зміни полягають у тому, що змінюється алгоритм фінансування субсидії. До цієї роботи залучено державний банк – Ощадбанк.

Монетизація відбуватиметься у три етапи. Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій беруть ті сім’ї, які звернулися за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь в монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

Також на апаратній нараді до усіх споживачів електроенергії та сільських голів  звернувся старший  майстер служби повітряних ліній електропередач Лозівського високовольтного району електричних мереж Харківських високовольтних електричних мереж Акціонерного товариства «Харківобленерго» Володимир Ліщина  з проханням  провести роз’яснювальну роботу серед місцевого населення щодо негативних наслідків розкрадання енергетичного обладнання на повітряних лініях електропередач та демонтажу обладнання.

АТ «Харківобленерго» просить відразу повідомляти компанію та поліцію, адже спільні дії з попередження крадіжок – запорука якісного та безпечного електропостачання. Крадіжки електрообладнання – це не лише знеструмлення споживачів, збитки для компанії, а й загроза життю людей, які наражають себе та оточуючих на небезпеку ураження електричним струмом.