Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадових осіб

Згідно зі статтею 18 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII за рахунок роботодавця працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи мають проходити інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Так, працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, щороку проходять за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Посадові особи, що опікуються організацією безпечного ведення робіт, проходять навчання та перевірку знань з охорони праці за участю профспілок під час прийняття на роботу і потім з періодичністю один раз на 3 роки.

Посадові особи малих підприємств, де немає можливості провести навчання безпосередньо на підприємстві та створити комісію з перевірки знань з питань охорони праці, а також приватні підприємці, що використовують найману працю, проходять навчання та перевірку знань у навчальних закладах, які отримали відповідний дозвіл органів Держпраці.

Працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці, не допускаються до роботи. Якщо виявлено, що працівник, у тому числі посадова особа, має незадовільні знання з питань охорони праці, — протягом місяця він має пройти повторне навчання і перевірку знань. За певних обставин (призначення на іншу посаду, чи переведення на іншу роботу, що потребує додаткових знань з питань охорони праці) посадові особи і фахівці з питань охорони праці проходять позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Посадові особи, у тому числі фахівці з питань охорони праці підприємств, де стався нещасний випадок (професійне отруєння), повинні протягом місяця пройти позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо комісією з розслідування встановлено факт порушення ними вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Атестація  робочих  місць  за  умовами  праці –  проводиться на підприємствах і  організаціях  незалежно від форм власності  й  господарювання,  де  технологічний  процес,використовуване обладнання, сировина та матеріали  є  потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів,  що  можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Періодичність проведення атестації робочих місць не рідше одного разу у 5 років.

За переліком лабораторій підприємств, установ, організацій, атестованих Комісією МОЗ України на здійснення санітарно-гігієничних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці звертатися до управління праці та соціального захисту населення Красноградської районної державної адміністрації за адресою: м. Красноград, вул. Бєльовська, 84, Харківська область, телефон для довідок (05744)73802.