Заходи щодо попередження травматизму  при роботі в ожеледь

Ні для кого не секрет, що зимовий період – період найбільшої травматизації населення на вулицях міст і селищ, про що свідчать численні черги в травматологічних пунктах всієї країни. Нерідкі травми голови і кінцівок, пошкодження хребта. В результаті невдалого падіння можна отримати удари м’язів, вивихи, переломи, розтя­гнення та розриви зв’язок. Особливо ризикують отримати травму, особи, що працюють на відкри­тому повітрі. Більшість падінь і, як результат, травм, припадає саме на період ожеледиці.

Ожеледь або, іншими словами, ожеледиця – це лід або утрамбований до твердого стану шар снігу, на поверхні якого утворилася слизька по­верхня. Ожеледиця виникає якщо перед замороз­ками стояла відлига і підталий, під час неї, сніг за­мерз. Особливу небезпеку вона представляє на тротуарах і автомобільних дорогах. Можна просто послизнутися і впасти або, як найгірший варіант, потрапити під машину.

Під час роботи на відкритому повітрі ризикують отримати травму дорожні робітники, двір­ники, вантажники, будівельники, працівники ринків, інші. Тому, для зменшення ймовірності падіння, необхідно дотримуватися наступних правил безпеки при роботі в ожеледь:

  1. Взуття має бути зручним і не слизьким.

Якщо необхідно, надіньте на взуття накладки з шипами.

  1. Дивіться собі під ноги, намагайтеся обхо­дити небезпечні місця. Якщо крижану поверхню обійти неможливо, то пересувайтеся по ній, як лижник, невеликими легкими кроками.
  2. Піднімаючись або спускаючись сходами триматися за поручні, перила. Ноги на слизькі сходинки ставити акуратно і трохи під кутом.
  3. Намагайтеся обходити всі місця з похи­лою поверхнею.
  4. Наступати слід на всю підошву, ноги злегка розслабте в колінах.
  5. Будьте гранично уважні поблизу автотранспорту.
  6. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує ймовірність падіння.
  7. Якщо Ви посковзнулися, присядьте, щоб знизити висоту падіння. У момент падіння постарайтеся згрупуватися, і, перекотившись, по­м’якшити удар об землю. Не намагайтеся вряту­вати речі, які несете в руках. Не поспішайте під­нятися, огляньте себе, чи немає травм, попросіть перехожих людей допомогти Вам.

Пам’ятайте: особливо небезпечні падіння на спину, горілиць, так як може статися струс моз­ку. При отриманні травми обов’язково зверніть­ся до лікаря за наданням медичної допомоги.

Фонд соціального страхування України