На засіданні протиепізоотичної комісії було прийнято рішення про зняття карантину щодо АЧС на території мисливського угіддя – квадрат №9 ТОВ «Мисливець ЛТД» та с. Калинівка Красноградського району».

У зв’язку із завершенням проведення заходів з ліквідації осередку АЧС 14 лютого скасовано карантин щодо африканської чуми свиней на території мисливського угіддя  – квадрат №9 ТОВ «Мисливець ЛТД» та с. Калинівка Красноградського району», який був встановлений з 16 грудня 2017 року. Рішенням ДНПК при Красноградській райдержадміністрації № 19 від 16.12.2017 р.  було затверджено план організаційних, ветеринарно-санітарних та господарських заходів щодо ліквідації вогнища африканської чуми свиней диких кабанів на території мисливського угіддя  – квадрат №9 ТОВ «Мисливець ЛТД» та с.Калинівка Красноградського району».

Загальна площа мисливських угідь ТОВ «Мисливець ЛТД» 33071,06 га. Відповідно до проведених зимових обліків диких кабанів на території ТОВ «Мисливець ЛТД» налічувалось диких кабанів – 6 голів, у тому числі дорослих самок – 2 гол., дорослих кабанів невідомої статі – 2 гол., молодняку невідомої статі – 2 гол.;

З метою ліквідації спалаху АЧС диких кабанів на території мисливських угідь ТОВ «були проведені наступні заходи:

– епізоотичним вогнищем по африканській чумі свиней являється

територія квадрату №9 ТОВ «Мисливець ЛТД»;

– інфікованими об’єктами визначено територію мисливської бази,  де

проводився розтин дикого кабана та зберігання туші в морозильній камері, а також територію квадрату №9 мисливського угіддя;

– зоною захисту вважається територія в межах 3-х км від с. Калинівка Іванівської сільської ради (жоден населений пункт не входить) та частина мисливського угіддя ТОВ «Мисливець ЛТД» в радіусі 3-х км від квадрату №9 (квадрати №№ 35/30, 34/20, 39/30, 38/27, 44/22, 37/13);

– зоною спостереження (нагляду) вважається територія населених пунктів Красноградського району: с. Гранове, Соснівка, Березівка, територію мисливських угідь ТОВ «Мисливець ЛТД», які не увійшли до епізоотичного вогнища та зони захисту по африканській чумі свиней.

Цим же рішенням було затверджено «План організаційних, ветеринарно-санітарних та господарських заходів щодо ліквідації вогнища африканської чуми свиней в ТОВ «Мисливець ЛТД» Красноградського району Харківської області».

Було створено координаційну робочу групу для вирішення поточних завдань та проблемних питань, пов’язаних з ліквідацією спалаху АЧС в ТОВ «Мисливець ЛТД» Красноградського району Харківської області. До групи включено директора ТОВ «Мисливець ЛТД», начальника Красноградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області, начальника Красноградської районної державної лікарні ветеринарної медицини, голову Іванівської сільської ради, представників Красноградського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області та Красноградського відділу Головного управління ДНСН в Харківській області.

Створено та затверджено робочі групи з метою обліку диких свиней, проведення обстеження лісових масивів ТОВ «Мисливець ЛТД» на предмет виявлення загиблих або підозрілих у захворюванні диких кабанів, проведення відстрілу та знищення диких кабанів на території  ТОВ «Мисливець ЛТД».

Було затверджено групи, які задіяні у зборі та знищенні (спалюванні) добутих диких кабанів під час проведення їх відстрілу та  у випадку  виявлення загиблих диких кабанів на території ТОВ «Мисливець ЛТД».

Розроблено графіки та маршрути відстрілу диких кабанів на території ТОВ «Мисливець ЛТД».

Визначене місце для проведення знищення (спалювання) добутих диких кабанів під час проведення їх відстрілу та у разі виявлення загиблих диких кабанів на території ТОВ «Мисливець ЛТД».

Під час карантину вживалися всі необхідні заходи по недопущенню поширення африканської чуми свиней на території Красноградського району

З 05.02.18 по 11.02.2018 року було проведено заключний облік диких кабанів на території  ТОВ «Мисливець ЛТД». Відповідно до проведеного обліку диких кабанів з аномальною поведінкою, трупів та живих тварин не виявлено.

Враховуючи проведені заходи щодо ліквідації збудника африканської чуми свиней території мисливських угідь ТОВ  «Мисливець ЛТД» Красноградського району    відповідно до Плану організаційних, ветеринарно-санітарних та господарських заходів щодо ліквідації вогнища африканської чуми свиней на території мисливських угідь ТОВ «Мисливець ЛТД» і недопущення розповсюдження інфекції на території Красноградського району та «Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України  від 07.03.2017 №111, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300 та протокольним рішенням №3/2018 від 14 лютого 2018року було скасовано карантинні обмеження.