Турбота Фонду про потерпілих на виробництві

Одним із головних напрямів роботи вико­навчої дирекції Фонду є профілактична робота щодо запобігання нещасним випадкам на вироб­ництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих осіб, викликаних умовами праці. Основну роботу з цього напряму виконує страховий експерт з охо­рони праці, який також бере участь у розсліду­ванні усіх нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Людина не може працювати продуктивно і якісно, якщо не почувається на роботі комфорт­но та безпечно. Перша умова якоюсь мірою за­лежить і від самого працівника, а другу – пови­нен гарантувати роботодавець. Успіху у справі можна досягти, коли інтереси та обов’язки обох сторін будуть погоджені.

Починаючи з серпня 2014 року, відділення проводило додаткові заходи профілактичної ро­боти щодо запобігання виробничому травматиз­му та професійній захворюваності за напряма­ми, не пов’язаними із проведенням перевірок стану охорони праці на підприємствах. За період роботи, коли не здійснюються перевірки стану охорони праці та профілактичної роботи на підприємствах, працівниками відділення більше уваги приділяється іншим напрямам ро­боти: організації та проведення засідань «круг­лих столів», семінарів-нарад, заходів по удоско­наленню СУОП на підприємствах тощо.

Велику роль у зменшенні виробничого травматизму відіграє щоденна цілеспрямована профілактична робота служби охорони праці підприємств. Кожний працівник має бути особ­ливо уважним під час інструктажу з охорони праці, не боятись ставити питання, якщо щось не зрозуміло, не відбувати цю процедуру фор­мально. У необхідних випадках звертатися за консультаціями до спеціалістів підприємства. Адже значна кількість нещасних випадків, які трапляються, є причинним наслідком невико­нання вимог інструкції з охорони праці.

У статті 14 Закону України «Про охорону праці» зазначено, що працівник зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей у про­цесі виконання будь-яких робіт, чи під час пе­ребування на території підприємства. Цю нор­му внесено до Закону, щоб працівник знав про свої права і обов’язки, користувався ними і ви­конував.

Одним з головних завдань діяльності Фон­ду соціального страхування від нещасних ви­падків на виробництві та професійних захворю­вань України є відшкодування шкоди, пов’яза­ної з втратою застрахованими особами заробіт­ної плати або відповідної її частини під час ви­конання трудових обов’язків, а також, у разі їх смерті, здійснення страхових виплат непрацез­датним членам їх сімей. Адже після втрати пра­цездатності, а деколи і самого місця роботи, страхові виплати стають єдиним джерелом існу­вання потерпілого та його сім’ї.

Розуміючи це, та незважаючи на складну ситуацію в державі, Фонд своєчасно та в  повному обсязі виконує свої зобов’язання перед по­терпілими та членами їх сімей.

Як тільки людина укладає контракт чи уго­ду з роботодавцем, автоматично потрапляє під захист Фонду. Тож, якщо працівник отримає травму на роботі, з першого дня всі витрати на лікування й подальшу реабілітацію компенсу­ються Фондом.

Крім відшкодування матеріальної шкоди потерпілим на виробництві (членам їх сімей), Фондом проводиться велика робота для забез­печення медико-соціальної реабілітації, віднов­лення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві. Забезпечено лікування потерпілих в стаціонарних медичних закладах, санаторно- курортне лікування, медичну реабілітацію та організацію спеціального медичного та інших доглядів за потерпілими, а також забезпечено інвалідів праці необхідними медикаментозними препаратами, додатковим харчуванням, авто­мобілями, інвалідними колясками, протезно- ортопедичними виробами тощо.

Не залишаються наодинці зі своїми проб­лемами і потерпілі, які вимушено змінили місце проживання, приїхали в наш район з Лугансь­кої чи Донецької областей.. Треба зауважити, що всі звернення таких потерпілих розглядаються відділенням в оперативному порядку. Перелік необхідних документів для таких громадян ско­рочено. Працівники відділень проявляють особливу чуйність до цієї категорії людей, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, спів­переживають, намагаються підтримати та роз­радити в їхній біді.

 

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.