Яка доля чекає на лейкозних корів ПСГ “Україна”?

Розібратись з цим питанням намагались керівник району Євген Третяков, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Красноградському районі Сергій Павленко, представники самого господарства та інші члени Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Красноградській районній державній адміністрації.

Ситуація, що склалась у ПСГ “Україна” відділу виробничо – соціального забезпечення і торгівлі БУ Укрбургаз дійсно критична, триває вона вже протягом декількох років і стосується виявлення захворюваності поголів’я великої рогатої худоби на лейкоз.

Лейкоз корів – підступна хвороба з дуже тривалим прихованим періодом. Тварина в цей час відчуває себе добре, але вже є вірусоносієм і може заразити здорових корів на лейкоз. Цей період може тривати цілі роки, а через досить недовгий термін життя корови лейкоз може і не проявитися.

На сьогодні у господарстві знаходиться 98 РІД-позитивних голів, але це інформація самих “горе-хазяїв”. Чи може бути реальна цифра набагато більшою, перевірити не вдається.

Всього від часу накладання карантинних обмежень по лейкозу у серпні 2015 року у господарстві виділено 623 голів РІД-позитивної худоби. Протягом періоду з вересня 2016 року по травень 2017 року з господарства не надавалось чіткої звітності щодо утримання та вибуття РІД-позитивної худоби. Облік вибуття РІД-позитивної худоби і досі не ведеться.

Молоко від хворої тварини заборонено здавати на підприємства, продавати на ринку, після термічної обробки бажано його віддавати, наприклад, свиням для корму. Однак цим правилом, схоже, нехтують і продовжують реалізацію неякісного продукту. Зі слів персоналу, молоко від РІД-позитивних тварин направляється на годівлю свиням, решта – реалізується на Андріївський молокозавод (смт.Сахновщина). Хоча цьому факту немає підтвердження. Пастеризатор у господарстві відсутній, відповідної звітної документації також не існує. М’ясо РІД-позитивних тварин, відповідно до ветеринарно-санітарної експертизи, після термічної обробки можна споживати. Слід зазначити, що це залежить від стадії захворювання корів.

Які ж причини такої занедбаності? Насамперед, невідповідальне виконання обов’язків попередніми працівниками господарства, які не змогли вчасно локалізувати проблему, ігнорування з боку керівництва господарства зауважень та рекомендацій Держпродспоживслужби. Прийняттю зваженого рішення перешкоджають також серйозні кадрові проблеми, адже у господарстві відсутні компетентні спеціалісти у сфері ветеринарії та зоотехнії.

Присутні на комісії представники ПСГ “Україна” запевнили, що наразі вживаються заходи з профілактики поширення хвороби: РІД-позитивну худобу тримають в окремих приміщеннях від здорової. Вони також усвідомлюють, що тримати лейкозне поголів’я не тільки небезпечно, а й невигідно. Тому працівники господарства намагались вивезти хворе поголів’я на забій, чому неодноразово перешкоджали місцеві жителі с.Лукашівка.

Після довгих дискусій власну чітку позицію щодо злободенного питання озвучив голова Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, голова райдержадміністрації Євген Третяков. Він зазначив, що питання має бути вирішене в максимально короткі терміни та дав рекомендації відповідним фахівцям стосовно шляхів стабілізації ситуації в господарстві.

Зокрема, було вирішено вжити заходів щодо припинення вивозу та продажу молока із господарства у вільний продаж керівництвом ПСГ “Україна” ВВСЗіТ ФБУ “Укрбургаз”. Компетентним спеціалістам дані доручення на підставі плану проводити профілактичну дезінфекцію тваринницьких приміщень з обов’язковим дослідженням на якість, забезпечити контроль за дотриманням правил асептики під час проведення ветеринарних та зоотехнічних маніпуляцій з тваринами, контролювати запліднення корів та телиць в ПСГ “Україна”, проводити державний ветеринарно – санітарний контроль та нагляд за комплектацією гуртів ВРХ здоровими тваринами, взяти на особливий контроль реалізацію молока з цього господарства, щомісячно проводити обстеження господарства на предмет виконання всіх    протилейкозних заходів та ін.   

Щодо 98 голів хворих тварин, які ізольовані від решти стада, то їх рекомендовано відправляти у максимальній кількості на забій, дотримуючись щомісячного плану (20-25 голів у місяць). 
Очільник району запевнив, що даний процес буде перебувати на його особистому контролі. Тож сподіваємось, що проблема неблагополучного щодо лейкозу господарства вирішиться позитивно вже найближчим часом.