З початком грибного сезону щороку реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи навіть летальних випадків. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.
Тому, любителям вирушаючи в ліс варто пам’ятати основні правила:
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
- Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
- Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.
- Не вживайте грибів в сирому вигляді.
- Перед вживанням обов’язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
- Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
- Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
- Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
- Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
- Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
11.Не можна їсти гриби – жінкам у період вагітності і грудного вигодовування ,дітям до 12 років, людям літнього вік, хворим з захворюваннями ШКТ.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
- навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
- залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим
важчим буде перебіг отруєння.
В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко,
оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.
Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати
печериці та гливи, вирощені у теплицях.