10 років Спротиву: Іззет Абдуллаєв

Представництво Президента України в АР Крим продовжує публікувати історії громадян України, які чинять спротив ворожій окупації в Криму

В цій публікації розповідається про історію життя кримськотатарського активіста Абдуллаєва Іззета, що був незаконно засуджений до 12 років колонії суворого режиму.

Життя до затримання

Іззет Абдуллаєв народився 22 жовтня 1986 року в місті Тойтепа, Ташкентська область, Узбекистан, куди його родину депортували з Криму в 1944 році.

У 1994 році разом із сім’єю повернувся до Криму, оселившись в Первомайському районі, в селі Свердловське.

У 2004 році вступив до Сімферопольського професійно-технічного будівельного училища, де через рік отримав диплом за спеціальністю газоелектрозварювальника. Після цього працював за фахом, а згодом влаштувався в організацію з продажу автозапчастин, де спочатку працював вантажником, а згодом був призначений завідувачем складу.

Що вигадали окупанти

У 2018 році Іззет Абдуллаєв був викрадений прямо з роботи до т.з “центру протидії екстремізму”.

Вже 27 березня 2019 року, під час наймасовіших обшуків у будинках кримських татар у мікрорайонах Кам’янка і Строганівка міста Сімферополь, активіст був незаконно затриманий російською окупаційною адміністрацією.

12 травня 2022 року “суд” в ростові-на-дону виніс вирок, засудивши його до 12 років колонії суворого режиму з першими 5 роками у в’язниці та обмеження волі на 1 рік після звільнення.

До того ж під час суду кримському татарину було відмовлено у наданні перекладача.

“Ми дочекаємося того дня, коли відкрито говоритимуть що нас, громадян України, кримських татар мусульман, судили лише з політичних мотивацій. А хто дійсно заслуговує на покарання, понесуть його”, — заявив він на суді.

Чому Іззета Абдуллаєва затримали насправді?

Як і багато інших представників кримськотатарського народу в Криму, він зазнав утисків та переслідувань з боку окупаційної адміністрації за свою віру, національність та свої погляди.

У 2016 році Іззет почав організовувати заходи для дітей кримських політв’язнів, дитячі святкування мусульманських свят. Він був активістом громадського об’єднання “Кримська солідарність” — він не лише займався доставкою продуктів до СІЗО для політв’язнів, але й активно брав участь у відвідуванні судових засідань, де розглядалися політично вмотивовані справи. Крім того, він завжди був поруч зі своїми земляками під час незаконних обшуків у їхніх домівках, підтримуючи їх морально та допомагаючи їм впоратися з тиском з боку держави-окупантки.

Де зараз Іззет Абдуллаєв?

2 липня 2023 року Іззет Абдуллаєв був вивезений із СІЗО новочеркаська до у в’язниці у володимирі, а вже 15 липня був доставлений до в’язниці №1 міст димитровґрад, ульяновської області, рф, де перебуває по сьогодні.

Довідково. Матеріали підготовлені в рамках інформаційної кампанії #10роківСпротиву спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Інформаційна кампанія є частиною заходів до Дня спротиву окупації Криму.