Ведення вагітності та медична допомога при пологах – безоплатні для пацієнток зі статусом ВПО

Охорона материнства і дитинства є одним із пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій.

Тому незалежно від свого місця проживання і реєстрації, жінки при надії та породіллі можуть розраховувати на отримання якісних безоплатних послуг ведення вагітності та медичної допомоги при пологах.

Куди звертатися майбутній мамі щодо ведення вагітності

Для спостереження вагітності можна обирати будь-який комунальний або приватний медичний заклад, що має договір із НСЗУ на пакет «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».

Ведення вагітності акушером-гінекологом безоплатне як при самозвернення без направлення, так і при наявності направлення сімейного або лікуючого лікаря.

У межах пакету «Ведення вагітності в амбулаторних умовах» пацієнтка  отримує наступні види послуг:

– динамічне спостереження за перебігом вагітності

– проведення необхідних лабораторних досліджень: від розгорнутого аналізу крові до досліджень на віруси та перинатальні інфекції

– проведення інструментальних обстежень: УЗД із доплером, трансвагінальна ультразвукова цервікометрія, кольпоскопія, кардіотокографія, електрокардіографія тощо

– проведення пренатального скринінгу

– профілактика резус-сенсибілізації шляхом введення антирезусного D імуноглобуліну

– направлення до перинатального (при виявленні у плода ознак аномалій, вродженої, спадкової патології) чи мультидисциплінарного (при встановленні у пацієнтки високого ризику перебігу вагітності) консиліуму

– постконтактна профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом, у випадку насильства за ознакою статі

– надання повної інформації щодо перебігу вагітності, особливостей індивідуального плану ведення вагітності та пологів

– надання інформації пацієнтці щодо станів, при яких слід звертатися за медичною допомогою, закладів перинатальної допомоги, в яких жінці, залежно від її здоров’я та стану плода, рекомендовано народжувати тощо.

Якщо пацієнтці потрібна госпіталізація, то лікар-гінеколог направляє її в стаціонар, де вона отримає усю необхідну медичну допомогу також безоплатно,  в рамках стаціонарного пакету.

Медична допомога при пологах – безоплатна, незалежно від місця проживання

Ні місце реєстрації, ні фактичне місце проживання не є підставою для оплати медичної допомоги.  У закладах, які мають договір із НСЗУ, медична допомога при пологах безоплатна, її вартість оплачує Національна служба здоров’я України. Тому пацієнти зі статусом ВПО не мають нічого доплачувати за отримання медичної допомоги, зокрема при  пологах.

Медична допомога при пологах надається безоплатно як при доставленні бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги, так і при самозверненні без направлення.

Під час пологів пацієнтка, що народжує, на безоплатній основі отримує усі необхідні ліки, медичні вироби, знеболення, лабораторні обстеження:

– меддопомога при пологах з черговою акушерською бригадою

– партнерські пологи

– ведення неускладнених та ускладнених пологів

– проведення ургентного або планового кесаревого розтину

– моніторинг стану роділлі і плода

– застосування знеболювальних: анальгетики, епідуральна або спінальна аналгезія та ін.

– анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та акушерських процедур

– лабораторні та інструментальні дослідження 24/7

– консультування лікарями інших спеціальностей;

– проведення постконтактної АРТ профілактики дітям, народженим від ВІЛ-позитивних матерів

– проведення ряду скринінгів новонародженого (серологічне дослідження на ВІЛ та сифіліс, критичних вроджених вад серця та інших захворювань за програмою розширеного скринінгу новонароджених)

– оцінювання слуху в новонароджених;

– вакцинація немовля згідно з календарем профілактичних щеплень

– консультування з питань грудного вигодовування та післяпологової контрацепції;

– забезпечення організації надання комплексної електронної послуги «Е-малятко»;

– харчування в умовах стаціонару тощо.

Якщо у вас неправомірно вимагають сплатити вартість спостереження вагітності чи пологів – залишайте скаргу НСЗУ. Оператор контакт-центру за номером 16-77 розповість, як це зробити.

Як знайти медичний заклад, законтрактований з НСЗУ

1. Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оберіть з’єднання з оператором та запитайте, де є найближчі заклади, які надають допомогу з ведення вагітності або при пологах.

2. Знайдіть самостійно  заклади з договором із НСЗУ за допомогою онлайн-карти на дашборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій».  Для пошуку треба застосувати фільтр  «Група послуг», де обрати пакет  «35.Ведення вагітності в амбулаторних умовах» або «7.Медична допомога при пологах», а також вказати  потрібний населений пункт. На карті відобразяться медзаклади з телефонами і адресами, які відповідають введеним фільтрам. Перейти до дашборду можна за посиланням.

Тож супровід вагітності та медична допомога при пологах – послуги, які оплачує НСЗУ в межах Програми медичних гарантій. Щоб перевірити, які послуги безоплатні, які заклади мають договір із НСЗУ і скільки коштів отримали ці медзаклади, майбутні мами можуть користуватися чат-ботом «Буду мамою», який розроблений ГО «Ліки Контроль» та БФ «280 днів». Чат-бот містить покроковий алгоритм щодо того, як отримати безоплатний супровід вагітності, медичну допомогу при пологах і неонатальні послуги.

Скористатися чат-ботом можна у Viber і Telegram:

https://chats.viber.com/iwillbemother_bot

https://t.me/IWillBeMother_bot

Програма медичних гарантій забезпечує усім українцям однаковий безоплатний перелік та доступ до медичних послуг, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи. Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням.