До уваги! Важлива інформація

Через спеку та відключення світла складно правильно зберігати їжу, особливо псуються м’ясні та рибні продукти. Вживання зіпсованої їжі може викликати харчове отруєння та інші кишкові інфекції. Важкі токсини в їжі можуть призвести до небезпечних захворювань, таких як ботулізм, які можуть призвести до смерті. Цього літа ми спостерігаємо все більшу кількість випадків харчових отруєнь і ботулізму.

Імовірна причина ботулізму в усіх випадках – продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Тож вкотре нагадуємо: вживайте тільки сертифіковану продукцію, транспортуйте та зберігайте продукти тільки в холодильнику. Не купуйте продукти – особливо м’ясо чи рибу – на стихійних ринках.

Також потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Це можуть бути овочеві, рибні, м’ясні, грибні консерви.

Ознаками харчового отруєння є біль у животі, здуття, нудота і блювання, холодний липкий піт, запаморочення. А при ботулізмі з’являється порушення зору – предмети можуть двоїтися, людину турбує туман перед очима. При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань – терміново зверніться до лікаря.

Піклуйтеся про здоров’я своїх близьких – розкажіть їм про правила безпечного вживання продуктів, які особливо важливі в літній період.

 

Джерело – сайт ЦГЗ МОЗУ